În ce moment al zilei este bine să uzi grădina. Trucurile care te ajută să o transformi într-un veritabil colț de Rai

La fel ca oamenii, și plantele intră în repaus pe timpul nopții. Odată cu răsăritul, își reiau activitatea, iar apa le este mai mult decât necesară ca să-și recapete vigoarea. Fie că vorbim despre plante în ghivece sau despre cele din grădină, despre plante de interior sau despre cele aflate în aer liber, tuturor le este bine-venită o udare matinală.
Irina Dumitrescu
24 mai 2025, 07:00
În ce moment al zilei este bine să uzi grădina. Trucurile care te ajută să o transformi într-un veritabil colț de Rai

Grădina este micul colț de Rai pe care aproape fiecare locuință îl are. Cei care locuiesc la curte, sunt binecuvântați cu grădini generoase. Însă nu puține sunt cazurile în care iubitorii de plante care locuiesc în apartamente își amenajează mici grădini în balcoane. Acestea bucură și ochii, și sufletul, iar grădinăritul este pentru mulți o activitate relaxantă

În ce moment al zilei este bine să uzi grădina

Udarea dimineața contribuie și la prevenirea apariției unor boli sau dăunători. Ziua, apa se evaporă mai repede decât noaptea. Oferindu-le apă înainte de prânz, eviți crearea unui mediu excesiv de umed, propice dezvoltării ciupercilor sau invaziilor de limacși și melci.

În plus, udarea în primele ore ale zilei reduce riscul de îngheț, în cazul plantelor din exterior. Dacă uzi seara și temperatura scade sub zero grade în timpul nopții, apa îngheață și poate afecta rădăcinile. Dimineața, însă, excesul de apă are timp să se evapore.

Poți uda plantele în timp ce îți savurezi cafeaua sau chiar înainte de prânz.

Când trebuie udată grădina vara

Chiar și vara poți uda florile, grădina de legume sau plantele de interior dimineața. Totuși, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, acesta nu mai este cel mai potrivit moment. Mai eficient este să uzi seara, pentru a reduce frecvența udărilor.

Citeste si Ce să pui în apa cu care uzi florile. Trucul care te ajută să-ți transformi grădina în Rai

Apa se evaporă mai repede pe timpul zilei, iar fenomenul este și mai accentuat când mercurul din termometre urcă alarmant. Solul și rădăcinile nu au timp să absoarbă lichidul, ceea ce impune udări mai abundente și mai dese pentru a satisface nevoile plantelor.

Acest lucru este valabil în special pentru plantele în ghivece, ținute afară. Cu cât ghiveciul este mai mic, cu atât trebuie udat mai des. Uneori, este suficientă o zi pentru ca substratul să se usuce complet și să-și schimbe culoarea. Așa ajungi să uzi zilnic mușcatele sau petuniile.

Același lucru se aplică și pentru plantele în ghivece aflate în interior în sezonul cald. Dacă nu ai aerul condiționat pornit constant, temperatura din locuință crește, uscând solul mai repede și necesitând udări mai frecvente.

Udarea pe timp de noapte aduce, însă, și riscuri. Dacă nu mai vrei să vezi căpșunile, floarea-soarelui sau roșiile devorate de limacși, renunță la udarea prin pulverizare. Scoate sita stropitorii sau reglează furtunul pe jet direct. Direcționează apa direct în sol, la baza plantei. Astfel, reduci umiditatea de pe frunze.

Cazuri în care este bine să uzi plantele pe timpul zilei

Se spune adesea că nu e bine să uzii plantele în timpul zilei, mai ales când e cald, din cauza așa-numitului „efect de lupă”. Dar ideea că picăturile de apă de pe frunze ar concentra razele solare și le-ar arde este doar un mit. Efectul de lupă care poate aprinde o hârtie are loc doar atunci când picătura este departe de suprafață – nu atunci când este lipită de frunză.

Citeste si Ce se pune la rădăcina trandafirilor din grădină, imediat după ce plouă. Trucul care te ajută să trezești invidia vecinilor

Singurele plante cu un oarecare risc sunt cele cu frunze pufoase: acolo, o picătură agățată de peri ar putea crea un mic efect de lupă. Dar acea picătură va dispărea înainte să cauzeze vreo arsură.

De fapt, udarea în timpul zilei este chiar recomandată pentru plantele în ghivece mici sau pentru răsaduri. Primele pierd rapid umiditatea din substrat și pot avea nevoie de apă suplimentară în mijlocul zilei, în special când temperaturile depășesc 30°C. Răsadurile, pe de altă parte, au nevoie de umiditate constantă și pot necesita udare de mai multe ori pe zi în perioadele de caniculă.

DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Cât costă o cameră la hotelul din Mamaia al lui Gică Hagi în vara lui 2025. Tocmai a fost renovat!
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Fierbinte ca niciodată. România intră în cea mai toridă perioadă a verii
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
kanald.ro
Cod galben de vreme rea în România, de azi, ora 12:00! Lista zonelor afectate de ploi, grindină și vijelii
Cancan.ro
Pactul secret din spatele căsniciei lui Emmanuel Macron. De ce nu poate Brigitte să divorțeze până în 2027: 'Abia atunci va începe povestea adevărată!'
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Rusia a luat decizia! Ce se întâmplă cu războiul din Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sex, sunet și destrămare lentă: de ce trebuie să vezi Daisy Jones and The Six