În ciuda crizei prin care trece țara, salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliului local cresc cu 50%

Primarii, viceprimarii și secretarii consiliului local vor avea salarii cu 50% mai mari. Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua, modificarea Legii privind salarizarea sectorului bugetar.

23 dec. 2023, 14:43
În ciuda crizei prin care trece țara, salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliului local cresc cu 50%

Propunerea aparține deputatei PAS, Ersilia Qatrawi și are drept scop consolidarea capacităților manageriale. Pentru asta, din bugetul de stat vor fi alocați 110 milioane de lei, transmite Știri.md.

În plus, va fi majorată alocația lunară a participanților la războiul de pe Nistru și din Afganistan, fiind alocate 82 milioane de lei în acest sens.

Legea bugetului pentru anul 2024 a fost votată astăzi, în lectură finală, cu votul a 58 de deputați. Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat pentru 2024 se estimează la peste 66 miliarde de lei, iar cheltuielile la peste 82 de miliarde.

În România, salariile primarilor și președinților de consilii județene vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, la fel ca în cazul tuturor bugetarilor. „Am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer”, a argumentat ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.

Citește și: Ucraina luptă cu Rusia folosind mașini BMW cu lansatoare de ranchete încorporate. Cum arată arma improvizată ce provoacă distrugeri în masă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că proiectul de buget prevede o creștere de salarii de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor.

Majorarea de 5% pentru bugetari prevăzută în „Ordonanța trenuleț”, pe baza căreia a fost făcut bugetul de stat pe 2024, li se va aplica însă și aleșilor locali – primari și președinți de consilii județe.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, la Digi 24, că decizia aparține coaliției de guvernare.

Citește și: Anca Dragu a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova