În luna mai, România a avut cea mai mare rată anuală negativă a inflaţiei din Uniunea Europeană

Publicat: Joi, 16 Iunie 2016 13:34 // Actualizat: Joi, 16 Iunie 2016 13:34 // Sursa: romaniatv.net

În mai, România a înregistrat cea mai mare inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 3%, față de minus 2,6% în aprilie, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata anuală a inflației în zona euro și în UE a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, deși prețurile de consum s-au situat la minus 0,1%, față de minus 0,2% în aprilie.

În mai, 16 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind România (minus 3%), Bulgaria (minus 2,5%) și Cipru (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației s-au raportat în Belgia (1,6%), Malta (1%) și Suedia (0,8%).

Comparativ cu aprilie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt țări și a crescut în 11 state.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,12 puncte procentuale), chiriile și tutunul (ambele cu o creștere de 0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,53 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,2 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

Citeşte şi România, aproape de un nou împrumut la FMI

 
loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
economie inflaţie Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 iun 22:46
...(inclusiv împrumutul semnat joi), reprezentând circa 7% din PIB-ul României estimat pe 2015. Citeşte şi În luna mai, România a avut cea mai mare rată anuală negativă a inflaţiei din Uniunea Europeană Sursa flux SOIM Press: ...
16 iun 13:55
... În mai, România a înregistrat cea mai mare inflație negativă în...
16 iun 13:47
...state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 3%, față de minus 2,6% în aprilie, arată datele publicate joi de Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 22 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H