Lege: În Siria, orice iPhone înseamnă spion

De teama ca masacrul civililor să nu circule în lumea-ntreagă, autorităţile siriene au interzis folosirea iPhone.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 11:23
Lege: În Siria, orice iPhone înseamnă spion

De sâmbătă, iPhone este scos în Siria, în afara legii, pentru a-i împie­dica pe pro­tes­tatari să folosească po­pularul mijloc de comunicare să „reţină” în memoria sa electronică imagini ale violentelor proteste din Siria şi să le difuzeze mai departe pe Internet, prin reţele de socializare şi prin YouTube, scrie Daily Mail.

Acum, în Siria, orice utilizator de iPhone, chiar dacă este sirian, chiar dacă este străin, este considerat a fi „spion” şi poate avea de-a face cu autorităţile acestei ţări.

Un activist sirian a declarat, cu condiţia păstrării anonimatului, că măsura adoptată de regimul de la Damasc l-a mâhnit pe tatăl celebrului Steve Jobs, fostul CEO al Apple, pentru că iPhone-ul fusese creaţia lui. „Este suficient ca oricare turist sau vizitator al Siriei să aibă un iPhone, pentru a fi bănuit că este spion. (…) Steve Jobs s-ar răsuci în mormânt dacă ar afla că ţara lui de origine a interzis emblematicul dispozitiv creat de el”.

Tatăl biologic al lui Steve, Abdulfattah John Jandali, este de origine siriană. El a intervenit recent, prin intermediul You Tube, în sprijinul protestatarilor sirieni care vor să scape de dictatura lui Assad. Peste 4.000 de protestatri sirieni, in­­c­­lusiv copii, au fost nimiciţi până acum de armata pre­şedintelui ţării.