În timp de criză, parlamentarii bulgari îşi umflă pe şest salariile

Salariile parlamentarilor bulgari au crescut, deşi se ştie că obişnuiesc să lipsească de la şedinţele Legislativului. Gestul lor a provocat reacţii de indignare pe forumurile de pe Internet.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 07:11
În timp de criză, parlamentarii bulgari îşi umflă pe şest salariile

Premierul Boiko Borisov a îngheţase anul trecut salariile liderilor politici din Bulgaria la nivelul celor de la sfârşitul lui 2009, în pofida unei decizii anterioare de mărire a salariuui minim din ţară anul acesta, în mai, de la 270 de leva (circa 135 de euro) la 290 de leva (145 de euro), relatează site-ul Novinite.com. Borisov a motivat această decizie prin situaţia economică dificilă la nivel mondial şi în Bulgaria.

Potrivit Codului Parlamentar, salariul parlamentarilor este echivalentul a trei salarii medii din sectorul public pentru ultima lună a ultimului trimestru. Salariul mediu în decembrie 2011 era de 853 de leva (circa 430 de euro), potrivit celor mai recente statistici.

Aceasta înseamnă că parlamentarii, ale căror salarii fixe variază între 2.196 şi 2.259 de leva (aproximativ 1.100 de euro), vor primi în plus câte 360 de leva (180 de euro) lunar, indiferent de bonusurile de care dispun. Premierul Borisov are un salariu lunar de 1.500 de euro, despre care spune că este cu mult mai mic faţă de cele ale omologilor săi occidentali.

Măsură a generat reacţii de indignare pe forumurile de pe Internet, în condiţiile în care parlamentarii bulgari au avut întotdeauna obiceiul de a se ocupa de treburile lor private, în loc să lucreze în şedinţele de plen.