Înalt oficial maghiar readuce în discuţie tema autonomiei „ţinutului secuiesc”

Secretarul de stat pentru politică externă a Ungariei, Janos Arpad, spune că secuii au dreptul la autodeterminare, deoarece modele de autonomie similare funcționează deja în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

13 mart. 2023, 13:28
Înalt oficial maghiar readuce în discuţie tema autonomiei „ţinutului secuiesc”

„Secuii, ca și celelalte comunități naționale maghiare din Bazinul Carpatic, pot conta pe sprijinul Guvernului ungar”, a anunțat oficialul de la Budapesta.

„Este dreptul secuilor să-și păstreze identitatea, iar acolo unde flutură steagul secuilor, fiecare maghiar este acasă. Aşa cum îi sprijinim pe secui, aşa sprijinim toate comunitățile maghiare pentru ca acestea să folosească și să poată folosi simbolurile identității lor”, a încheiat politicianul.

În ultimele trei decenii, Ungaria s-a implicat masiv în investiții, pe teritoriul României. Totuși, a venit momentul ca țara noastră să-i pună capac lui Viktor Orban, susține Ministerul Afacerilor Externe.

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, condus de către Bogdan Aurescu, a făcut dezvăluirea pentru G4Media, după ce Monika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat în februarie că Ungaria vrea demararea unui astfel de program în nord-vestul României.

„Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României.

În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat reprezentanții Ministerului de Externe, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu, replică acidă pentru Rareş Bogdan: „Nu mă interesează părerile lui. E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”