Laura Codruţa Kovesi a scăpat de controlul judiciar: Acum pot să părăsesc ţara

Curtea supremă a ridicat miercuri măsura controlului judiciar dispusă împotriva fostei şefe DNA de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în dosarul în care Laura Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Decizia ÎCCJ este definitivă.

03 apr. 2019, 03:18
Laura Codruţa Kovesi a scăpat de controlul judiciar: Acum pot să părăsesc ţara

UPDATE Instanţa supremă a admis miercuri plângerea fostei şefe a DNA şi a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

„A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestaţie toate motivele de nelegalitate şi de netemeinicie. O să vedem motivarea”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după ce a participat la citirea hotărârii în sala de judecată.

Ea a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar.

„Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia”, a adăugat ea.

_______

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul instanţei supreme, că a prezentat motivele de legalitate pentru ca se impunea să conteste măsura controlului judiciar şi aşteaptă decizia instanţei. 

”Am prezentat motivele de legalitate pentru care eu am considerat că se impunea să fac această contestaţie, am dat şi declaraţie, am răspuns şi la întrebări. Avocatul meu a susţinut motivele, o să vedem. (…) Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege şi am motivat contestaţia în acest sens. Eu o să respect decizia indiferent care va fi aceasta”, a spus Kovesi, miercuri, la ieşirea din sediul Înate Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Răspunzând unor întrebări referitoare la modul în care este afectată de aceste măsuri dispuse de către procurori candidatura sa la şefia Parchetului European, Kovesi a reiterat ideea că trebuie aşteptat rezultatul negocierilor.

”Face parte, inclusiv această etapă prin care am trecut săptămâna trecută şi aceasta, din aceeaşi campanie de denigrare şi de hărţuire. Am să aştept rezultatul negocierii, aşa cum am făcut şi până acum. O să vedem, depinde de echipa de negociatori”, a mai spus Kovesi.

Întrebată despre atacurile la care sunt supuşi procurorul general şi şefa ICCJ, Kovesi a spus că sunt atacaţi mai muli oameni din sistem.

”Mai sunt şi alţi procurori care sunt atacaţi zilnic, sunt şi alţi judecători care sunt atacaţi zilnic pentru că şi-au făcut treaba şi cu toţii trecem prin aceste campanii pentru că ne-am făcut treaba şi pentru că unii vor să fure liniştiţi în continuare şi noi i-am împiedicat. Sigur că întotdeauna încerci să ataci şefii, oamenii care sunt cei mai vizibili în spaţiul public, pentru a da un semnal şi celorlalţi, dar aşa cum am mai spus, în sistem sunt mulţi procurori şi judecători curajoşi, deci nu avem de ce să ne temem. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzaţii care au fost făcute cu privire la noi, cu privire la procurori, la judecători nu sunt fondate”, a mai spus Kovesi.

Ea a spus că benefeciaiază de protecţie SPP prin decizie a CSAT, în urma ameninţărilor pe care le-a primit după încheierea mandatului la conducerea DNA.

„Am protecţie în acest moment. Protecţie faţă de faptul că am primit numeroase ameninţări. Atunci când am încheiat mandatul am trimis copie după toate ameninţările pe care le-am primit şi cu toate riscurile care există la siguranţa mea fizică şi CSAT a decis că trebuie să beneficiez de protecţie în continuare”, a spus Kovesi.

_______

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a ieşit de la ÎCCJ. Ea a spus că va respecta decizia instanţei, „indiferenta care va fi aceasta”.

Kovesi a mai precizat că nu va vorbi despre ce s-a întâmplat în sala de judecată.

În privinţa postului de procuror-şef european, Kovesi a spus că aşteaptă rezultatul negocierilor.

Ea nu a confirmat dacă va fi audiată joi la secţia specială.

„Cu toţii trecem prin aceste campanii, pentru că alţii vor să fure în linişte. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzaţii nu sunt fondate”, a spus Kovesi despre situaţia ei, a lui Augustin Lazăr şi a altor magistraţi.

Ea a spus că benefeciaiază de protecţie SPP prin decizie a CSAT, în urma ameninţărilor pe care le-a primit după încheierea mandatului la conducerea DNA.

_______

Laura Codruţa Kovesi a ajuns la Curtea Supremă cu puţin înainte de ora 14 şi nu a dorit să dea declaraţii presei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) discută, miercuri, contestaţia depusă de Laura Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Săptămâna trecută, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii SIIJ, ea fiind obligată să se prezinte în fiecare săptămână la Secţia 18 Poliţie din Capitală.

Kovesi are mai multe interdicţii, ea neavând voie să părăsească ţara şi să vorbească cu presa despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General.

Pe 28 martie, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată peste şase ore la SIIJ, iar la ieşire a declarat că i s-a interzis să vorbească cu presa, considerând că aceasta este o măsură de a-i „închide gura”.

„Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (…) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European – n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnaliştilor.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ arătau că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt – în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă – n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. (…) În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, preciza SIIJ.

Procurorii mai susţineau că, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost una pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.

Vineri şi luni, Kovesi a fost la secţia 18
Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost adusă la cunoştinţa procurorului.
Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:
– Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
– Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;
– Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
– Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;
– Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;
– Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
– Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Sebastian Ghiţă a anunţat, în 9 decembrie, că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.