Alte două decese provocate de gripă în România. Numărul morţilor a ajuns la 58. A fost declarată epidemie de gripă

Încă două decese cauzate de gripă au fost confirmate, miercuri, de Institutul Naţional de Sănătate Publică. După aceste două decese, numărul morţilor a ajuns la 58. În contextul înmulţirii cazurilor de gripă, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România.

RomaniaTV.net
30 ian. 2019, 10:08
Alte două decese provocate de gripă în România. Numărul morţilor a ajuns la 58. A fost declarată epidemie de gripă

UPDATE: Alte două decese cauzate de gripă au fost confirmate, fiind vorba despre un bărbat de 57 de ani din Bucureşti şi de o femeie de 66 de ani din judeţul Giurgiu. Numărul total al deceselor provocate de gripă în acest sezon se ridică asfel la 58, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit CNSCBT, un bărbat în vârstă de 57 de ani, din municipiul Bucureşti, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, a murit miercuri.

Un alt deces a fost înregistrat, marţi, la o femeie de 66 de ani, din judeţul Giurgiu, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal.

Astfel, numărul deceselor cauzate de gripă în acest sezon se ridică la 58.

Știrea inițială:

Institutul Naţional de Sănătate Publică a confirmat că încă un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Mureş şi altul de 43 de ani din judeţul Argeş au decedat din cauza gripei. În ambele cazuri a fost confirmată prezenţa virusului gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Cei doi bărbaţi aveau conditii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi. 

Ulterior, a mai fost anunțat decesul unei alte persoane tot din cauza gripei. Este vorba despre o femeie de 71 de ani, care a murit, miercuri dimineaţa, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu din cauza gripei, aceasta nefiind vaccinată antigripal şi suferind şi de alte afecţiuni.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în urma centralizării datelor privind cazurile de gripă din România, s-a constatat că s-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. 

„Deşi seară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. (…) Nu se poate afirma în acest moment că ne confruntăm cu un virus gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că diferenţa faţă de sezul precedent este că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. (…) Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccinul achiziţonat de către Ministerul Sănătăţi şi în vaccinurile existente în România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Aceasta a vorbit despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a recomandat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unităţile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat a tratamentului cu antivirale la pacienții care se prezintă la spital și vaccinarea personalului medical.

 

Epidemie de gripă în România. Ce se întâmplă cu elevii şi cine poate decide să închidă şcolile

În privinţa închiderii şcolilor, ministrul Sănătăţii a precizat că în perioada epidemiei de gripă nu este obligatorie închiderea şcolilor. 

„Inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a spus Pintea.

 

La rândul său, directorul de la „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a precizat că este important ca, în vacanţă, elevii să evite aglomeraţiile.

“Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare”, a declarat managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.