Încă o zi liberă pentru o parte din salariaţii din România

Angajaţii din domeniul feroviar vor beneficia de o zi liberă în plus faţă de restul salariaţilor din România. Asta prevede un proiect legislativ care a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

RomaniaTV.net
26 aug. 2020, 10:40
Încă o zi liberă pentru o parte din salariaţii din România

Proiectul legislativ prevede că data de 16 februarie devine zi de sărbătoare legală pentru salariaţii de la căile ferate.

„Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an – n. red.)”, se arată în proiectul de act normativ, conform Avocatnet.ro.

Deputaţii au respins marţi cererea de reexaminare a Legii privind statutul personalului feroviar, după ce aceasta fusese respinsă anterior şi de senatori. Asttfel, s-au înregistrat 185 de voturi „pentru” respingere, un vot „împotrivă” şi 80 de abţineri.

Legea adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat a fost transmisă spre promulgare preşedintelui României la data de 3 iunie 2019, conform Agerpres.

Ce prevede legea privind Ziua Feroviarilor

Legea reglementează statutul personalului feroviar şi cuprinde prevederi referitoare la încadrarea şi raporturile de muncă ce se stabilesc între unitatea cu specific feroviar şi personalul feroviar angajat; formarea iniţială şi continuă a personalului feroviar; condiţiile specifice şi modalităţile de ocupare a funcţiilor; criteriile de acordare a distincţiilor.

În conformitate cu dispoziţiile art.77 alin.(2) din Constituţia României, republicată, preşedintele a formulat cererea de reexaminare asupra legii transmisă spre promulgare pentru următoarele considerente: „se consideră că dispoziţiile art. 6 lit. b) sunt neclare, întrucât prin utilizarea sintagmei „beneficiază de protecţia legii” se instituie o imunitate pentru personalul feroviar, caz în care devin incidente dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie; nu există o analiză fundamentată a impactului economic al beneficiilor acordate întregului personal feroviar prin adoptarea acestei legii; corelarea dispoziţiilor art. 34 şi art. 35 cu textul Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii”.

Senatul, în calitate de primă Camera sesizată, a respins obiecţiile formulate de preşedintele României în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea privind statutul personalului feroviar.

Potrivit raportului comun al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, deputaţii de specialitate au respins solicitările formulate de şeful statului şi cererea de reexaminare.

„În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor prezentul raport asupra cererii de reexaminare formulată de preşedintele României, prin care se propune adoptarea legii în forma adoptată iniţial de Parlament”, se arată în raportul celor două comisii.

Iată calendarul zilelor libere de la stat în 2020!

• 24 ianuarie, vineri – Ziua Unirii Principatelor Romane

• 17 aprilie, vineri – Vinerea Mare

• 19 aprilie, duminică – Paștele Ortodox

• 20 aprilie, luni – a doua zi a Paștelui Ortodox

• 1 mai, vineri – Ziua Muncii

• 1 iunie, luni – Ziua Copilului

• 7 iunie, duminică – Rusaliile

• 8 iunie, luni – a doua zi de Rusalii

• 15 august, sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

• 30 noiembrie, luni – Sfântul Andrei

• 1 decembrie, marți – Ziua Națională a României

• 25 decembrie, vineri – Crăciunul

• 26 decembrie, sâmbătă – a doua zi de Crăciun 

ZILE LIBERE şi indemnizaţie de 193 de lei pe zi pentru părinţi dacă se închid şcolile