Incendiu ATI Neamţ. Alexandru Rafila avertizează: Sunt multe spitale care au o situaţie asemănătoare

Incendiu ATI Neamţ. Profesorul Alexandru Rafila avertizează că în România sunt multe instituţii publice şi spitale care au o situaţie asemănătoare cu cea de la Neamţ, care probabil nu întrunesc criteriile de autorizare şi funcţionează pe propria răspundere.

RomaniaTV.net
15 nov. 2020, 21:37
Incendiu ATI Neamţ. Alexandru Rafila avertizează: Sunt multe spitale care au o situaţie asemănătoare
Avertismentul lui Alexandru Rafila.

Incendiu ATI Neamţ.

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că au fost făcute lucrări de construcţii la Spitalul Judeţean Neamţ, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), pacienţii fiind mutaţi de la secţia ATI a etajului 3 la cea a etajului 2 chiar sâmbătă. Profesorul Alexandru Rafila avertizează că probabil ca sunt multe spitale care au o situaţie asemanatoare cu cea de la Neamţ.

„Cu siguranta exista multe institutii publice, nu numai spitale, care nu intrunesc criteriile de autorizare si atunci funcţionează pe propria răspundere.

Cred ca oricine ar vrea sa aiba cladiri moderne. Nu am reuşit sa facem investitii majore. Probabil ca sunt multe spitale care au o situaţie asemanatoare cu cea de la Neamţ. Trebuie sa existe o colaborare cu toate autoritatile si intre unitatile spitalicesti.

Ceea ce cred ca lipseste in momentul de fata este stabilirea unei structuri de coordonare medicală cu toate spitalele din judet care sa permita alocarea pacientilor in tot judetul, astfel incat lucrurile sa se poata desfasura rapid si in conditii cat mai bune pentru pacienti”, a declarat Alexandru Rafila la România Tv.

Incendiu ATI Neamţ. Orban cere invenstiţii în spitale, dar nu ştie câte nu au aviz ISU

Incendiu ATI Piatra Neamţ. Ludovic Orban a susţinut sâmbătă o conferinţă de presă, după participarea la şedinţa organizată la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

Citeşte şi Percheziţii după incendiu la Piatra Neamţ. Anchetatorii ridică documente care au legătură cu secţia ATI

„La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului, s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI care era funcţională la etajul trei la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil”, a explicat Ludovic Orban, conform News.ro.

Premierul a adăugat că toate spitalele trebuie să facă investiţii care să permită respectarea regulilor de protecţie împotriva incendiilor, dar nu a ştiut să precizeze câte spitale funcţionează fără avizul ISU.

„Toate spitalele trebuie să efectueze investiţii care să permită respectarea regulilor de protecţia împotriva incendiilor şi altor reglementări care sunt stabilite. Soluţia să efectueze moduifuicări de asemenea natură încât să respecte aceste norme. Dacă sunt necesare elemente de natură constructivă, ele trebuie efectuate”, a menţionat prim-ministrul.

Nu vă pot pune această informaţie la dispoziţie (n.r. câte spitale nu au aviz ISU), dar obligaţia oricărui manager de spital şi oricărei entităţi locale care administrează spitalul e aceea de a efectua toate lucrările în ceea ce priveşte autorizarea la incendiu. Investiţii, doamnă. Noi vom face aceste investiţii. Aceste probleme nu pot fi rezolvate în 3-6 luni. Ele pot fi rezolvate pe baza unor investiţii strategice”, a spus Orban.