INCENDIU COLECTIV. Document de sute de pagini pe masa anchetatorilor. Expertiza judiciară a fost finalizată

Ancheta specialiştilor în cazul tragediei de la Colectiv este gata. În câteva zile specialiştii de la Petroşani vor trimite rezultatele pe masa procurorilor. Aceste rezultate ar putea răsturna tot ce se ştia până acum despre cauzele tragediei în care au murit 63 de oameni.

RomaniaTV.net
24 ian. 2016, 15:31
INCENDIU COLECTIV. Document de sute de pagini pe masa anchetatorilor. Expertiza judiciară a fost finalizată

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani va trimite săptămâna viitoare Institutului Național de Expertiză Criminalistică raportul expertizei judiciare efectuată în cazul incendiului din Club Colectiv.

„Raportul va fi transmis săptămâna viitoare Institutului Național de Expertiză Criminalistică cu care INSEMEX a colaborat în acest dosar”, a declarat, pentru Agerpres, directorul INSEMEX, George Artur Găman.

INSEMEX a finalizat săptămâna aceasta expertiza în cadrul anchetei referitoare la incendiul din Clubul Colectiv, după ce în luna decembrie într-un laborator al institutului a fost realizată o simulare la scară a condițiilor din clubul bucureștean.

Citeşte şi Principele Nicolae, gest emoţionant la revenirea în ţară, după luni de EXIL. A aprins lumânări la clubul Colectiv VIDEO

Expertiza judiciară a fost realizată în colaborare cu Institutul Național de Expertiză Criminalistică, la solicitarea procurorilor Parchetului General.

Directorul INSEMEX a afirmat în urmă cu câteva zile că draftul raportului numără câteva sute de pagini inclusiv anexele, concluziile urmând să fie prezentate de Parchetul General, cel care coordonează această anchetă.

Specialiștii INSEMEX Petroșani au efectuat, pe 16 decembrie 2015, în laborator, o expertiză tehnică a condițiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele și modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie 2015.

Citeşte şi Doi pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv, internaţi în spitalele din Bucureşti. 14, în străinătate

Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice.

Directorul INSEMEX afirma, pe 16 decembrie, că în cadrul expertizei tehnice a fost efectuată o simulare ”la o porțiune semnificativă din clubul Colectiv’. Prin reproducerea evenimentului specialiștii au încercat să determine mecanismul de declanșare a incendiului și modul de propagare al acestuia.

Inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul Colectiv.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Momente EMOŢIONANTE pe aeroport. Unul dintre răniţi s-a întors acasă VIDEO

George Găman a menționat, în 4 ianuarie, că raportul de expertiză este ”proprietatea” Parchetului General, motiv pentru care instituția în cauză este și cea care este îndreptățită să dea publicității rezultatele. ”Parchetul General este proprietarul raportului de expertiză. Tot dânșii pot face public raportul de expertiză’, a spus George Găman.