Atentat Istanbul. PRIMA IMAGINE cu explozia; ISIS, în spatele atacului. Opt germani au fost ucişi FOTO

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat marţi că gruparea Statul Islamic se află în spatele atacului sinucigaş de la Istanbul. Dintre cei zece morţi, opt sunt cetățeni germani, iar alți nouă au fost grav răniți, a anunțat șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier.

RomaniaTV.net
12 ian. 2016, 19:48

Statul Islamic este responsabil de atacul de la Istanbul, afirmă premierul Davutoglu, adăugând că Turcia este hotărâtă să lupte împotriva grupării jihadiste până când aceasta nu va mai reprezenta „o ameninţare”.

Autorităţile turce afirmă că un cetăţean sirian în vârstă de 28 de ani a comis marţi atacul din cartierul istoric Sultanahmet din Istanbul, un important centru turistic.

‘Am stabilit că autorul acestui atac terorist de la Sultanahmet este un membru străin al Daesh’ (acronimul în arabă al SI), a afirmat Davutoglu în cadrul unei scurte declarații televizate la Ankara. Șeful guvernului turc a afirmat că ‘toate victimele sunt cetățeni străini’ și a transmis condoleanțe familiilor acestora, promițând totodată că se va face lumină în legătură cu acest atentat care a vizat turiști și că vor fi luate măsuri împotriva acestei organizații.

Totodată, premierul Davutoglu a promis că Turcia îi va găsi pe cei care au legătură cu atacatorul sinucigaș și că vor fi pedepsiți, iar lupta Turciei împotriva Statului Islamic va continua.

O imagine pare să surprindă momentul comiterii atacului sinucigaş din Istanbul şi face înconjurul lumii, însă nu se ştie încă dacă este sau nu autentică. Fotografia a circulat pe site-uri din Turcia şi pare să surprindă momentul în care teroristul sirian s-a aruncat în aer, în dreptul unui obelisc de origine egipteană unde erau adunaţi sute de turişti.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că „potrivit primelor elemente de care dispun autoritățile turce, opt germani au fost uciși și alți nouă au fost grav răniți”.

Anterior, un responsabil turc anunţase sub protecția anonimatului că ‘cel puțin nouă’ germani au fost uciși în atentat, iar premierul turc Ahmet Davutoglu i-a transmis condoleanțe cancelarului german Angela Merkel.

„Nu ne vom lăsa intimidați de crimă și teroare”, a mai spus Steinmeier, însă fără a relua declarațiile Ankarei care atribuie atentatul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Atacul a avut loc în cartierul Sultanahmet, soldându-se cu cel puțin 10 morți și 15 răniți. Acest atac a intervenit în condițiile în care Turcia se află deja în stare de alertă maximă după cel mai sângeros atentat din istoria sa, care a avut loc în octombrie 2015 în fața gării centrale din Ankara și s-a soldat cu 103 morți.

Secretarul general al ONU denunță „o crimă josnică”

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat marți atentatul comis la Istanbul, denunțând o „crimă josnică”.

Ban Ki-moon și-a manifestat speranța că „autorii acestui atac vor fi aduși rapid în fața justiției” și a adresat „cele mai sincere condoleanțe” familiilor victimelor, precum și „guvernului și poporului Turciei, Germaniei și altor țări” care au cetățeni printre victimele atentatului din metropola turcă.