Începe testarea COVID în farmacii: Este un demers firesc!

Ordinul de ministru care va permite testarea persoanelor împotriva coronavirusului în farmacii se semnează luni.

29 mart. 2021, 18:19
Începe testarea COVID în farmacii: Este un demers firesc!

Începe testarea COVID în farmacii. Vlad Voiculescu susţine că testarea în farmacii va ajuta la o raportare mai bună a infectărilor şi va fi făcută de profesionişti, la preţ mai mic sau chiar gratuit.

Începe testarea COVID în farmacii: Este un demers firesc!

Noi nu putem să stabilim un preț. Dar farmaciile pot oferi testare gratuit sau pot oferi contra unei sume, o suma rezonabilă,  pe care oricine să și-o poate permite, asta fost discuția.” a precizat ministrul Sănătății.

„E un demers firesc. Dacă vrem, face parte din acele instrumente pe care le avem la îndemână dacă vrem să ne ferim de răspândirea virusului. Testarea în farmacii se face de către un profesionist și duce la o raportare mai bună.” a mai spus acesta

Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor, a explicat la Antena 3 că farmaciile nu vor fi obligate prin Ordinul ministrului să efectueze teste.

Există țări în care se fac testări gratuite, se fac injectari pentru COVID-19 și sigur că această este o veste bună. Sunt, însă, detalii care sunt importante. Farmaciile nu vor fi obligate și va fi pe baza de voluntariat. Trebuie stabilite condițiile minimale pe care să le îndeplinească spațiul de testare. Dacă vor face 10-20% din numărul total de farmacii, este o cifra rezonabilă. Asta înseamnă până la 1800 de farmacii.”

Până astăzi, 29 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 940.443 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 840.127 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.825 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 685 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.185. Dintre acestea, 1.398 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.658.431 de teste RT-PCR și 577.996 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.353 de teste RT-PCR (6.323 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.030 la cerere) și 6.002 teste rapide antigenice.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, reacţie după proteste: Virusul există, omoară. Oricine spune altceva ori şi-a piedut minţile, ori are un interes