Incredibil! Suma derizorie pentru care un salvamar își riscă viața pe litoralul românesc

Meseria de salvamar nu este deloc una ușoară deoarece de o singură persoană depinde viața a mii de oameni în timpul sezonului estival, atunci când majoritatea turiștilor se gândesc mai mult la distracție decât la siguranța lor. În ciuda faptului că este un loc de muncă extrem de riscant, salvamarii de pe litoralul românesc sunt plătiți foarte prost față de colegii lor de breaslă din alte țări.

20 iul. 2023, 17:31
Incredibil! Suma derizorie pentru care un salvamar își riscă viața pe litoralul românesc
Incredibil! Suma derizorie pentru care un salvamar își riscă viața pe litoralul românesc

Suma derizorie pentru care un salvamar își riscă viața pe litoralul românesc. În ultimii ani, salvamarii au fost la mare căutare, mai ales în sezonul estival. Însă, din cauza salariilor mici, dar și a riscurilor la care se expun, mulți s-au lăsat de această meserie și s-au orientat către alte job-uri mai bine plătite.

Citește și Român mort în vacanță în Lefkada, Grecia. Bărbatul a intrat în apă, în ciuda avertizărilor salvamarilor

Suma derizorie pentru care un salvamar își riscă viața pe litoralul românesc

Cu toate acestea, mai sunt oameni care încă mai au curajul să practice meseria de salvamar, chiar dacă salariile nu sunt la fel de mari precum cele ale colegilor lor din alte țări.

De exemplu, Radu, Lily și Todor sunt trei salvamari care lucrează în România, Germania și Bulgaria în timpul sezonului estival și chiar dacă practică aceeași meserie și se ocupă de salvarea de vieți, situațiile lor materiale sunt diferite.

Radu este salvamar în România și are cel mai înalt nivel de educație. Înainte de a se dedica meseriei de salvamar, care necesită o pregătire de câteva săptămâni, acesta a absolvit la vârsta de 32 de ani șase ani de facultate, licență și master.

După un an de experiență în acest domeniu, Radu câștigă lunar cel mai mic salariu din grilă și anume 660 de euro net, însă beneficiază de un cost redus al vieții și asta pentru că este proprietarul unui apartament în Constanța și nu trebuie să plătească chirie. Acesta spune că cheltuielile lunare pentru nevoile sale de bază sunt în jur de 100 de euro în sezon.

Todor are 32 de ani și este salvamar în Bulgaria de șase ani. În ciuda experienței sale, acesta câștigă lunar cu 40 de euro mai mult față de colegul său român, adică 700 de euro. La fel ca și Radu, Todor deține propriul apartament, iar asta îl scutește de cheltuielile cu chiria.

La polul opus se află Lily, un salvamar din Germania, care la 22 de ani și doar 6 luni de experiență câștigă de trei ori mai mult față de cei doi colegi ai săi. Cu toate că lunar încasează un salariu net de 1.800 de euro, aceasta trebuie să plătească o chirie în valoare de 680 de euro echivalentul unui salariu de salvamar în România sau Bulgaria.

 

Citește și VIDEO Copii salvaţi de la înec în ultimul moment. Intervenţii dramatice ale salvamarilor pe litoral