Indicii despre Dracula în jurnalul creatorului său

Deşi jurnalul se încheie cu opt ani înainte ca Stoker să înceapă să scrie Dracula, există câteva capitole care au "rezonanţe distincte" în roman.

RomaniaTV.net
18 oct. 2011, 15:23
Indicii despre Dracula în jurnalul creatorului său

Jurnalul privat al lui Bram Stoker a fost descoperit de strănepotul lui, Noel Dobbs, într-o mansardă de pe insula Wight, scrie Guardian.co.uk.

Acesta le-a trimis fotografii cu paginile din jurnal rudelor sale, precum şi lui Dacre Stoker, autorul celui mai recent roman despre Dracula. Stoker s-a chinuit să descifreze scrisul strămoşului său, împreună cu doctorul Elizabeth Miller.

Bram Stoker a scris jurnalul în perioada în care era student la Trinity College, în Dublin, şi lucra ca funcţionar.

Jurnalul se deschide cu un capitol denumit „Pescuitul de noapte”, despre care Dacre Stoker declară: „ilustrează un striitor aspirant care compune un pasaj excesiv de descriptiv”. De asemenea arată conexiunea autorului cu marea şi respectul său pentru oameni care i-a influenţat operele: „Dracula” (1897), „The Watter’s Mou'” (1894), „The Mystery of the Sea” (1902) şi „Greater Love” (1914).

Deşi jurnalul se încheie cu opt ani înainte ca Stoker să înceapă să scrie Dracula, există câteva capitole care au „rezonanţe distincte” în roman.

O altă menţiune din roman este „un băieţel care a pus atât de multe muşte într-o sticlă încât nu aveau loc să moară”.”Aceasta e o imagine foarte interesantă pentru mine ca fiind precursor al tendinţelor personajului Renfield din romanul Dracula”, a declarat Dacre Stoker.