Industria confecţiilor, afectată de pandemie. O lucrătoare de la o fabrică din Vălenii de Munte, dată afară după ce a postat o imagine cu salariul ei

Industria confecţiilor a fost grav afectată de pandemia de Covid-19, deoarece cererea de haine a scăzut semnificativ la începutul crizei. Întrucât oamenii au fost îndemnați să rămână acasă, brandurile de modă au anulat comenzi în valoare de miliarde de dolari.

RomaniaTV.net
14 nov. 2020, 17:26
Industria confecţiilor, afectată de pandemie. O lucrătoare de la o fabrică din Vălenii de Munte, dată afară după ce a postat o imagine cu salariul ei
Fabrica Tanex, afectată de pandemia de Covid-19

Cei care lucrează în industria confecţiilor au fost cei mai afectaţi din toţi, deoarece s-au trezit cu salariile reduse. Campania pentru Haine Curate (CCC) estimează că aceste mărci au refuzat să plătească bunuri în valoare de 16 miliarde de dolari în întreaga lume. Asta înseamnă că între 3,19 și 5,79 miliarde de dolari se datorează lucrătorilor din confecții numai în primele trei luni ale pandemiei.

Citeşte şi: Focar de coronavirus în Sibiu! 23 de angajaţi de la o fabrică de confecţii au fost infectaţi

O femeie din industria confecţiilor, concediată după ce a arătat salariul ei

După ce a primit reducere nejustificată a salariului ei lunar, Angelica Manole, lucrătoare în confecţii, a postat o imagine cu salariul ei pe rețelele de socializare. A fost concediată, dar curajul ei a dus la o campanie de presă virală care determinat mărcile să răspundă pentru acțiunile lor.

În primele luni ale pandemiei, muncitorii de la fabrica Tanex din orașul Vălenii de Munte s-au trezit cu salariile tăiate la mai puţin de jumătate din cât câştigau, fără nicio explicație. Fabrica produce haine pentru mărci de lux precum Ted Baker, Lancome și JOOP!, acestea fiind doar câteva.

Femeia, dar şi colegii ei de muncă primeau doar 140 euro (aproximativ 700 RON) pe lună
Șefii de la Tanex s-au scuzat că muncitorii își luau concediu fără plată sau nu lucrau program întreg, dar Angelica a putut dovedi în instanță că a lucrat cu normă întreagă în luna aprilie.

Citeşte şi: 36 de cetăţeni din Sri Lanka, muncitori într-o fabrică de confecţii din Botoşani, vor fi repatriaţi

România este cel mai mare producător de confecții din Europa. Se estimează că 400.000 de lucrători, dintre care 90% sunt femei, fabrică haine pentru unii dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din Europa.
În timp ce mulți presupun că salariile acestor femei reprezintă doar o mică parte din venitul familiei, în realitate, mulți sunt principalii întreținători. Angelica Manole este unul dintre ei.

Când mi-am pierdut slujba, a fost foarte greu atât pentru mine, cât și pentru familia mea, pentru că numai eu lucram la acel moment”, spune ea.

Manole a declarat pentru Euronews că, după ce s-a creat o pagină de Facebook pentru a ajuta muncitorii fabricii, tatăl ei a început să primească mesaje intimidante pentru că a sprijinit-o online. Ea spune că cineva din Tanex i-a spus tatălui ei să nu se implice.

Au existat și alte încălcări ale muncii și ale drepturilor omului la Tanex în timpul pandemiei COVID-19, inclusiv intimidarea și hărțuirea lucrătorilor, neplata contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale și neplata orelor suplimentare.

Pentru a riposta, muncitorii, alături de CCC, au făcut presiuni asupra a trei companii Ted Baker, JOOP! și Massimo Dutti. În cele din urmă, brandurile au început să îşi asume responsabilitate.