Informaţie ULUITOARE în cazul Caracal. Controversă cu privire la oasele găsite în butoi şi în lizieră. Cui aparţin de fapt

Apar primele semne de întrebare în privința analizelor ADN făcute în cazul de la Caracal. INML a folosit aparatură veche de aproape 15 ani pentru a expertiza atât rămăşiţele găsite în lizieră, cât şi pe cele găsite în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă, relatează România TV.

RomaniaTV.net
19 sept. 2019, 06:53
Informaţie ULUITOARE în cazul Caracal. Controversă cu privire la oasele găsite în butoi şi în lizieră. Cui aparţin de fapt

INML a folosit aparatură veche de aproape 15 ani pentru a expertiza oasele găsite în lizieră, despre care Gheorghe Dincă susţine că aparţin „fetei din luna mai” şi despre care anchetatorii bănuiesc că ar aparţine Luizei Melencu.

Aceeaşi aparatură din anul 2005 a fost folosită şi pentru expertizarea dinţilor şi fragmentelor osoase din care a rezultat ADN-ul Alexandrei.

Şi medicul legist Dan Mărculescu consideră că ar fi fost utilă mai degrabă o datare cu carbon a oaselor găsite.

„Eu nu ştiu de ce se încăpăţânează să nu se facă determinarea cu carbon radiocativ pentru a se stabili durata oaselor. E absolut definitoriu, prin metoda se spune şi se termină povestea, nu ştiu de ce nu vor. Cineva nu vrea să se afle adevărul (…) Vreau să ştiu de când datează acele oase, ce vechime au. Astfel de examinari nu se fac la INML, ci la Fizică nucleară. Costă 280 de euro”, a declarat medicul la România TV.

Dan Mărculescu mai spune că raportul INML este irelevant: „Uitaţi-vă câte fete sunt în România între 15-19 ani. Nu au spus nimic. Nici nu se ştie că sunt din România. Ce garanţie am că nu sunt din Turcia sau de oriunde?”

Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” a anunţat miercuri că oasele şi fragmentele dentare găsite în liziera pădurii de lângă Caracal şi expertizate de legişti provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani, alta decât cea descoperită la data de 26 iulie în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă.

INML: Oasele găsite în liziera pădurii de lângă Caracal aparţin altei fete decât cea din butoiul lui Gheorghe Dincă

Totodată, Parchetul General a anunţat că procurorii au deschis, în urma unei sesizări, un dosar penal in rem privind modul în care specialiștii INML au analizat oasle găsite de anchetatori în cazul Caracal.

„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se află în lucru un dosar penal format ca urmare a unei sesizări privind nereguli în modul de întocmire a analizei ADN de către specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală, ca urmare a expertizei dispuse privind dispariţia minorei Alexandra Măceşanu. Urmărirea penală a fost începută in rem pentru infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 din Codul penal şi abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul penal”, a transmis Parchetul General.