ING BANK a majorat la 35% avansul la creditele ipotecare. Una dintre cele mai ridicate rate pentru obţinerea unui împrumut

ING Bank România a crescut de la 15 la 35% avansul minim pentru creditele ipotecare standard, practicând una dintre cele mai ridicate rate necesare pentru obținerea unui împrumut dintre băncile mari, conform datelor analizate de Profit.ro. 

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 07:38
ING BANK a majorat la 35% avansul la creditele ipotecare. Una dintre cele mai ridicate rate pentru obţinerea unui împrumut

ING a modificat de mai multe ori în ultimii cinci ani avansul minim solicitat pentru împrumuturi. Banca olandeză a crescut avansul la 25% în mai 2016 pentru creditele ipotecare, în contextul Legii privind darea de plată. Cu toate acestea a revenit la valorile mai mici până la startul crizei coronavirus.

Citește și: Veşti bune de la ING: Oamenii încă accesează credite pentru achiziţionarea de imobile, dar şi pentru nevoi personale

Banca a majorat în anul 2017 și avansul la creditele Prima Casă de la 5 la 10%. Ponderea mai mare a avansului raportat la valoarea ipotecii a fost redusă din nou la 5% pentru împrumuturile pe o perioadă de până la 25 de ani. 

Băncile cer un avans care pornește, în general, de la 15% pentru împrumuturile standard, însă media la care acordă efectiv creditele este mai ridicată. Valoarea medie a ponderii creditului în garanție (loan to value) era de 74% pentru împrumuturile ipotecare acordate în trimestrul 4 din 2019 și de 72% pentru întregul portofoliu de credite ipotecare, arată datele BNR.

ING prognozează o scădere a economiei de 5,5% în acest an, pe fondul efectelor pandemiei, și o revenire parțială anul viitor.