ÎNGHEŢAREA ANULUI ŞCOLAR. Turcan insistă: Scenariile care includ îngheţarea anului sunt „o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă”

După ce a lansat ideea că un al treilea scenariu posibil pentru anul școlar actual ar fi înghețarea lui, adică repetarea anului de către toți elevii, vicepremierul Raluca Turcan a revenit cu explicații. Aceasta a declarat că scenariile respective sunt „o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă nu abstract, pentru mine, ci la nivelul întregii comunități academice și educaționale”.

24 mart. 2020, 09:15
ÎNGHEŢAREA ANULUI ŞCOLAR. Turcan insistă: Scenariile care includ îngheţarea anului sunt „o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă”

Raluca Turcan a declarat la RFI că sunt trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului: evaluările au loc conform calendarului inițial, evaluările sunt decalate sau anul școlar va fi repetat. Criticată din toate părţile, vicepremierul insistă pe aceste scenarii. „Eu cred că vom încerca să facem cât mai eficientă această modalitate de pregătire a elevilor și a tinerilor online, în consecință evaluarea să se facă pe ceea ce s-a predat în acest an școlar”, a declarat Raluca Turcan referitor la examenele din acest an.

Sorin Cîmpeanu anunţă scenariile oficiale pentru acest an şcolar: Cel mai pesimist, Evaluarea Naţională în august şi BAC în septembrie 

„Aceste trei ipoteze de lucru nu pot să nu fie cumulate, deci în România nu se poate întâmpla ceva cu totul și cu totul diferit de ceea ce se întâmplă în țările din jurul nostru pentru că, după un examen de evaluare, urmează întotdeauna posibilitatea dată tinerilor de a trece într-o altă etapă de educație. Așadar, sistemul de educație din România, inclusiv partea de evaluare, trebuie să fie compatibil cu ceea ce se întâmplă în străinătate. Toate ipotezele acestea de lucru sunt date statistice, plecând de la ceea ce se întâmplă în momentul de față în lume. Eu cred că vom încerca să facem cât mai eficientă această modalitate de pregătire a elevilor și a tinerilor online, în consecință evaluarea să se facă pe ceea ce s-a predat în acest an școlar”.

Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a declarat Turcan.

Revenind la declarația de acum, întrebată la Realitatea Plus ce reacție are la reacțiile sindicatelor, ale reprezentanților elevilor și ale societății în general, după declarația sa legată de scenariul privind înghețarea anului școlar, Turcan a răspuns:

„Plec de la premisa că dezbaterile sunt raționale și momentul în care unui om i se adresează o întrebare, nu poate să facă abstracție în răspuns de ceea ce analizează și alții din jurul nostru. Spiritele pot să fie mai tensionate, pot să înțeleg lucrul acesta, cu toții trecem printr-o perioadă de criză. Din perspectiva decidentului Raluca Turcan eu pot să vă asigur asupra unui lucru: această decizie va fi luată ca urmare a evaluării făcute de specialiști, a consultării publice cu toate părțile implicate, într-un interval de timp care să asigure buna implementare a acestei decizii. În rest, fiecare se raportează mai mult sau mai puțin tensionat la o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă nu abstract, pentru mine, ci la nivelul întregii comunități academice și educaționale.

Eu nu v-am spus că se analizează aceste scenarii în România, eu am afirmat că există niște ipoteze de analiză la nivelul întregii comunității educaționale și că România nu este o entitate abstractă în mediul educațional. V-am spus, privesc cu maximă cumpătare reacțiile din spațiul public, cu înțelegere, dar în același timp ofer o garanție că o decizie pentru asemenea amploare nu va fi luată nici pe picior, nici din interes politicianist meschin, cum am mai văzut unii că se grăbesc să pună pe masă, ci strict din perspectiva beneficiului asupra elevilor și a capacității elevului, tânărului, de integrare în etapele educaționale următoare.”

Reamintim că ministrul Educației a declarat că „scenariul înghețării anului școlar nu este luat în calcul. Exclus să amânăm examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat cu un an”. Iar într-un comunicat ulterior, ministerul a anunțat că Scenariile privind examenele de Evaluare Națională, Bacalaureat sau de licență vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Declarațiile vicepremierului referitoare la o posibilă înghețare a anului școlar provoacă haos în educație. Este inuman să se comporte așa

 „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să genereze haos în sistemul de educație, în rândul cadrelor didactice, al părinților și al elevilor. Este inuman să se comporte așa, ca oficial al statului”, susține FSLI, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
Reacția Federației conduse de Simion Hancescu vine după ce Raluca Turcan a avansat scenariul scenariul repetării anului școlar. FSLI este a doua mare federație sindicală din preuniversitar care critică declarațiile făcute de Turcan, după ce FSE Spiru Haret a susținut că „înghețarea anului școlar nu poate fi luată în calcul”. Și reprezentanții elevilor, și cei ai părinților au criticat dur declarațiile vicepremierului.

„Orice propunere sau modificare în calendarul anului școlar trebuie făcută doar după ce a fost bine analizată și în urma consultărilor cu specialiștii, sindicatele din educație, asociațiile de părinți și de elevi. Prin astfel de declarații există riscul major să fie paralizat sistemul de învățământ. În condițiile în care populația este panicată de acest COVID -19, astfel de ‘exerciții de comunicare’ în mass-media trebuie evitate”, spune FSLI.

„Este o dovadă de lipsă de profesionalism să ieși în spațiul public și să vorbești fără să ai o consultare cu specialiștii din educație, cu cei din Ministerul Educației și Cercetării sau cu partenerii sociali și să arunci variante privind modul în care se va desfășura anul școlar 2019-2020. O astfel de declarație este o dovadă de lipsă de umanitate, tocmai în această perioadă în care autoritățile ne îndeamnă pe toți să nu provocăm panică. Ce credeți că a reușit să facă doamna Vicepremier Raluca Turcan cu aceste declarații? Panică și haos în rândul părinților, elevilor și cadrelor didactice. Cred că repezentanții Guvernului României care fac declarații publice în această perioadă, trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce afirmă”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.”

Comunicatul integral al FSLI:
„FSLI: Declarațiile Vicepremierului Raluca Turcan referitoare la o posibilă înghețare a anului școlar provoacă haos în educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să genereze haos în sistemul de educație, în rândul cadrelor didactice, al părinților și al elevilor. Este inuman să se comporte așa, ca oficial al statului! Orice propunere sau modificare în calendarul anului școlar trebuie făcută doar după ce a fost bine analizată și în urma consultărilor cu specialiștii, sindicatele din educație, asociațiile de părinți și de elevi. Prin astfel de declarații există riscul major să fie paralizat sistemul de învățământ. În condițiile în care populația este panicată de acest COVID -19, astfel de „exerciții de comunicare” în mass-media trebuie evitate.

Declarația din această dimineață a Vicepremierului Raluca Turcan, potrivit căreia: „Sunt trei etape posibile, cel puţin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul şcolar să continue şi evaluările să fie aşa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea şcolilor peste perioada anunţată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea. E foarte dificil de afirmat acum care va fi soluţia.”, este doar un mod prin care se creează și mai multă instabilitate în sistemul de învățământ lovit oricum de măsurile privind pandemia cu COVID -19.

Federația noastră ține în permanență legătura cu conducerea MEC, cu reprezentanții părinților și ai elevilor și nicio clipă nu am discutat despre un asemenea scenariu de înghețare a anului școlar.

Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore elevilor, părinților și cadrelor didactice. Prin urmare, suntem convinși că se pot găsi soluții pentru încheierea situației școlare a elevilor, dar și pentru cei care se află în anii de final de ciclu de învățământ și trebuie să susțină examenele naționale.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la Ministerul Educației și Cercetării, la Guvernul României, dar și la Administrația Prezidențială să analizeze cu mare responsabilitate situația, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii pentru elevi.

„Este o dovadă de lipsă de profesionalism să ieși în spațiul public și să vorbești fără să ai o consultare cu specialiștii din educație, cu cei din Ministerul Educației și Cercetării sau cu partenerii sociali și să arunci variante privind modul în care se va desfășura anul școlar 2019-2020. O astfel de declarație este o dovadă de lipsă de umanitate, tocmai în această perioadă în care autoritățile ne îndeamnă pe toți să nu provocăm panică. Ce credeți că a reușit să facă doamna Vicepremier Raluca Turcan cu aceste declarații? Panică și haos în rândul părinților, elevilor și cadrelor didactice. Cred că repezentanții Guvernului României care fac declarații publice în această perioadă, trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce afirmă”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.”

 

Sindicatele din educație Spiru Haret: Până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar. Înghețarea anului școlar nu poate fi luată în calcul

 
 „Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar”, a anunțat liderul sindical Marius Nistor. „Scenariul înghețării anului școlar nu poate fi luat în calcul”, susține președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.
Reacția reprezentanților profesorilor vine după ce vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că repetarea anului școlar este unul dintre scenariile posibile, iar ministrul Educației Monica Anisie a replicat că „scenariul acesta al înghețării anului școlar nu este luat în calcul”.
„Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’ solicită membrilor Guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ. Având în vedere starea de urgență, soluțiile trebuie gândite și discutate înainte de a fi prezentate publicului larg.”, a declarat Marius Nistor, liderul federației sindicale. 

„Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce naiba ne mai chinuim cu on-line-ul?” – președintele Federației Părinților, Iulian Cristache

Reacție și din partea președintelui Federaiei Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, la anunțul vicepremierului Raluca Turcan, potrivit căreia ar exista mai multe scenarii, inclusiv repetarea anului cșolar. Cristache scrie înr-un mesaj pe Facebook:

„Dna Turcan vine si aruncă-n spațiul public un scenariu care nu a fost luat în calcul de nimeni.
MEC, împreună cu toți partenerii sociali sunt în contact permanent. Măcar să ne fi intrebat si pe noi… când lansează această idee. Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce naiba ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb.” 

„Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii”, a reacționat și Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre posibilitatea repetării anului școlar.