Ingredientul care face pâinea moale la interior și crocantă la exterior este fermentul natural, „maiaua mamă” (numită local „brumi i nënës”), care conferă pâinii o aromă subtilă, ușor acrișoară, și o digestibilitate mai bună.
Pentru a stimula drojdia și a obține o crustă aurie, se poate adăuga o linguriță de zahăr sau miere, însă în cantități mici, astfel încât pâinea să nu devină dulce.
Ingrediente pentru pâinea albaneză:
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele, se frământă bine aluatul și se lasă la dospit 1,5-2 ore sau peste noapte. După modelare, pâinea se mai lasă să crească 30-60 minute și apoi se coace la 230°C cu aburi, timp de 30-40 de minute.
Această pâine, cu coajă crocantă și miez moale, este nelipsită de pe mesele albanezilor, fiind consumată alături de brânzeturi, tocănițe sau supe consistente. Prepararea ei este o artă care reflectă răbdarea și respectul pentru tradiție, iar gustul său autentic aduce aminte de brutăriile de odinioară.
Un ingredient secret te ajută să obții un lapte de pasăre perfect. Acest preparat culinar din categoria deserturilor este iubit de numeroși români, însă pentru a ieși delicios, trebuie să ții cont de o regulă. Laptele de pasăre este unul dintre cele mai simple și delicioase deserturi. Cu toate că este cunoscut ca fiind românesc, acesta este din Franța, acolo unde poartă numele de île flottante.
În țara noastră, acest desert este foarte popular, începând să devină faimos în perioada interbelică, atunci când era preparat de către gospodinele care erau atrase de influențele franțuzești. În prezent, laptele de pasăre este considerat un adevărat deliciu și este apreciat pentru textura rafinată și lejeră. (Vezi AICI cum se prepară)