Înşelăciune online: LUA BANII banii pe comandă, dar NU LIVRA marfa

Un bărbat suspectat că a înşelat mai multe persoane, prin anunţuri online fictive de vânzare a unor produse electronice, a fost prins de poliţişti în Ilfov şi reţinut, urmând să fie prezentat instanţei, cu propunerea de arestare, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

RomaniaTV.net
19 oct. 2013, 12:31
Înşelăciune online: LUA BANII banii pe comandă, dar NU LIVRA marfa

Suspectul, în vârstă de 36 de ani, ar fi postat pe site-uri de specialitate anunțuri de vânzare a unor bunuri electronice, însă, după ce primea banii, nu mai livra marfa, susţin poliţiştii.

La dosarul penal din acest caz, constituit la nivelul Direcției de Investigații Criminale din IGPR, au fost conexate 16 plângeri penale depuse de victime din mai multe localități, a precizat sursa citată.

Pentru identificarea suspectului, polițiștii au făcut o percheziţie în județul Ilfov, la locuinţa acestuia, de unde au ridicat două laptop-uri, trei telefoane mobile şi cinci cartele telefonice, medii de stocare a datelor, carduri bancare şi înscrisuri ce pot constitui mijloace de probă, mai arată IGPR.

Bărbatul este suspectat că, începând din septembrie 2012, ar fi postat anunţuri de comercializare a unor bunuri electronice (laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice prepay) pe site-uri de comerț online. În urma acestora, el ar fi fost contactat telefonic de cumpărători pe care i-ar fi convins să-i achite un avans sau întreaga contravaloare a bunurilor.

Citeşte şi Un preot INVENTIV. Făcea bani comercializând vin în penitenciar

Banii erau trimiși în conturi deschise pe numele său, însă bunurile ce făceau obiectul tranzacției nu ar mai fi fost livrate cumpărătorilor. Imediat după depunere, suspectul ar fi ridicat banii de la bancomat, schimbând imediat anunţurile şi numerele de telefon utilizate şi găsind noi victime de pe teritoriul întregii ţări, mai spun anchetatorii.

Până în prezent, valoarea prejudiciului cauzat este de peste 30.000 de lei. Poliţiştii recomandă, printre altele, să nu fie plătite în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.

„Folosiți un serviciu de curier cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiți pentru marfă după ce vă asigurați că ați primit ce ați comandat”, mai recomandă oamenii legii.