Inspectorii ANAF s-au pus pe colectat taxe. În octombrie au depăşit nivelul programat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a realizat în octombrie venituri bugetare totale de 17,09 miliarde de lei, în creştere cu 7,38% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat încasând 12,13 miliarde lei, cu 8% mai mult decât în octombrie 2012.

RomaniaTV.net
04 nov. 2013, 13:54
Inspectorii ANAF s-au pus pe colectat taxe. În octombrie au depăşit nivelul programat

Fiscul a încasat 2,49 miliarde lei impozit pe profit, în urcare cu 11% (252,1 milioane lei) faţă de octombrie anul trecut şi cu 16,6% peste nivelul programat, potrivit datelor transmise luni de ANAF.

Încasările la impozitul pe venit au cumulat 1,94 miliarde lei, cu 7,95% mai mult (indice nominal), fiind în linie cu aşteptările, iar cele din TVA au crescut cu 4,79%, la 4,89 miliarde lei, peste program cu 5,1%.

Încasările la bugetul de stat din accize au fost de 1,79 miliarde lei, în urcare cu 8,6% faţă de octombrie 2012, iar cele la capitolul „rest venituri” au fost mai mari cu 385,55 milioane lei.

Veniturile încasate la bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate au înregistrat o creştere cu 4,29%, respectiv cu 59,36 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat cu 6,8% (216,2 milioane lei) şi la cel al asigurărilor pentru şomaj s-a înregistrat o majorare cu 6,9% (8,33 milioane de lei), la toate programul fiind depăşit.

Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări bazat pe faptul că reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional şi teritorial, iar din noiembrie Direcţia Antifraudă va intra în atribuţii pentru recuperarea unor sume din evaziune, a afirmat recent ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Ministrul a explicat că la rectificarea bugetară au fost reduse cheltuielile întrucât în primele nouă luni nu au fost obţinute veniturile estimate, dar pentru luna octombrie programul de încasări la bugetul general consolidat va fi depăşit, tendinţă care poate să se menţină şi în noiembrie şi decembrie.

El a arătat că veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt în prezent cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut şi că se aşteaptă ca, la sfârşitul anului, această colectare să fie mai mare sau cel puţin la nivelul de anul trecut.