Întâlnire de gradul zero! Cancelarul Austriei în vizită la București, după scandalul Schengen

Cancelarul Karl Nehammer vine în vizită în România, după mai bine de un an de la izbucnirea scandalului generat de opoziția Austriei față de aderarea României la Spațiul Schengen.

17 ian. 2024, 16:29
Întâlnire de gradul zero! Cancelarul Austriei în vizită la București, după scandalul Schengen
Cancelarul Austriei în vizită la București, după scandalul Schengen

Cancelarul Austriei în vizită la București, după scandalul Schengen. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, vine la București, în perioada 6-7 martie 2024, pentru a participa la Congresul Partidului Popular European (PPE) organizat la Romexpo.

Citește și Predoiu, despre aderarea aeriană și maritimă la Schengen: Procesul este ireversibil. Statutul de membru Schengen nu poate fi ridicat

Cancelarul Austriei în vizită la București, după scandalul Schengen

Cu această ocazie, Karl Nehammer se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu premierul Marcel Ciolacu cu care este posibil să aibă o discuție, afirmă surse politice.

Congresul PPE va fi găzduit de Partidul Naţional Liberal, de preşedintele PPE Manfred Weber şi de secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas. Acesta are pe agendă pregătirea alegerilor din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, adoptarea manifestului Partidului Popular European şi alegerea candidatului cap de listă pentru alegerile europene.

La congresul PPE organizat la București vor participa peste zece șefi de stat și de guvern din țările europene. De asemenea, instituțiile europene vor fi reprezentante la cel mai inalt nivel de către șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Totodată, premerii Austriei, Greciei, Croației, Poloniei, presedintele Cehiei, ministrul de Externe al Italiei, din partidul Forza Italia, vor fi prezenți la congresul din martie. Mai mult, din Germania va fi prezent succesorul Angelei Merkel, șeful CDU, Friedriech Merz, iar din Franța va fi prezent contracandidatul lui Emanuel Macron la prezidențiale, Francois Bellamy.

Din PPE fac parte 84 de partide şi parteneri din 44 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene – Ursula von der Leyen şi Parlamentului European – Roberta Metsola, dar și şefi de stat sau de guvern din 12 ţări membre UE, 10 membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (178 de membri) din Parlamentul European.

Din România, fac parte din PPE, PNL, PMP și UDMR.

Marcel Ciolacu, sigur de aderarea completă a României la Schengen în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că obţinerea acordului politic privind aderarea României la Spaţiul Schengen în ceea ce priveşte frontierele aeriene şi maritime reprezintă ”primul rezultat concret în toată această perioadă de 13 ani”.

Invitat în emisiunea lui Victor Ciutacu, de la România TV, Marcel Ciolacu a punctat joi seară faptul că din acest moment, România având un acord politic cu Austria în ce privește aderarea la Schengen, în 2024 țara noastră va intra și terestru în spațiul de liberă circulație.

”In acest moment, Romania, dupa data de 23 luna aceasta, are un acord politic si cu Austria. Pentru aderarea la spatiul maritim, care ne intereseaza foarte mult, prim prisma portului Constanta.

Anul viitor, sub presedintia Ungariei, speram sa finalizam aderarea. Din acest moment, avand un acord politic, intreg procesul este ireversibil. Nu cred ca se va mai face niciun JAI. Documentele sunt la juristii Comisiei si la partea austriaca.

Categoric ca la anul vom avea o stategie schimbata. E prima data cand ne-am coordonat, nu e nicio problema sa o spun, cu presedintele Iohannis, cu domnul Predoiu, cu doamna Odobescu etc.

Am fost la Malaga, unde toti premierii social-democrati au stabilit sustinerea Romaniei. Domnul premier al Spaniei urmeaza sa vina si in Romania pentru a rezolva si problema dublei cetatenii, pentru ca in Spania, pentru a avea cetatenie, trebuie sa renunti la prima cetatenie. Doar francezii pot avea dubla cetatenie, noi am fi a doua tara.

Mi-as fi dorit si eu ca anul acesta sa se finalizeze si terestru.”, a declarat Ciolacu, în exclusivitate la România TV.

Întrebat despre contestatarii obținerii acordului de aderare pe plan maritim și aerian, premierul a explicat că România nu a trebuit să accepte cote de migranți ilegali.

”Nu poate sa apara unu in spatiul public si sa minta si dupa aia toata lumea sa stea sa dezminta. Ce migratie, cine sa vina? Au fost 3% care au ajuns in Austria prin Romania. Trebuie sa ai o responsabilitate, normal. Noi nu suntem pe harta migratiei, a acceptat si Austria asta. Exista si un acord politic tacit al Bulgariei cu Olanda. Cred ca se va finaliza in cateva zile.

Inteleg ca e o problema, ca iar a reusit un premier de la ciuma rosie sa duca Romania in Schengen, cum s-a intamplat si cu UE si cu NATO. Sigur, eu m-am ocupat de familia social-democrata, dar nu va suparati, domnul Nehammer face parte din familia PPE, liberala.

Repet, Ciolacu nu a facut singur asta, a fost o coordonare politica de exceptie. E o realizare a Guvernului Romaniei, dar toti suntem romani. Sunt avantaje comerciale clare. Nu ma astept sa ma laude nimeni, dar e un pas imens inainte pentru Romania.”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citește și Andrei Caramitru spune că României i se trage frâna de mână la intrarea în Schengen: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”