Întâlnire de taină la Guvern. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, întrevedere cu Nelu Tătaru, Raed Arafat, Attila Cseke și Alexandru Rafila

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, sâmbătă dimineața, la sediul guvernului, cu Nelu Tătaru, propus de PNL pentru funcția de ministru al sănătății, Attila Cseke, ministrul intermimar al sănătății, cu secretarul de stat Raed Arafat și cu deputatul PSD, Alexandru Rafila, potrivit surselor G4Media.

30 oct. 2021, 12:52
Întâlnire de taină la Guvern. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, întrevedere cu Nelu Tătaru, Raed Arafat, Attila Cseke și Alexandru Rafila

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, sâmbătă dimineața, la sediul guvernului, cu Nelu Tătaru, propus de PNL pentru funcția de ministru al sănătății, Attila Cseke, ministrul intermimar al sănătății, cu secretarul de stat Raed Arafat și cu deputatul PSD, Alexandru Rafila.

Potrivit unui comunicat transmis de PSD, invitaţia a fost făcută de ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

„În cadrul întâlnirii au fost enunţate mai multe măsuri posibile de implementat pe termen scurt pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor COVID-19 la servicii ambulatorii şi medicaţie antivirală. De asemenea, a fost subliniată necesitatea consilierii profesionale pentru medicii de familie, dar şi organizarea unor structuri de coordonare a asistenţei medicale spitaliceşti la nivel judeţean”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că specialiştii PSD au propus şi „posibilitatea acordării temporare a certificatului verde în termen de 10 zile de la administrarea primei doze de vaccin, urmând ca după încheierea schemei complete de vaccinare acesta să devină definitiv”.

În plus, Alexandru Rafila a transmis factorilor decidenţi preocuparea care există în cadrul structurilor asociative din sănătate, educaţie, mediul de afaceri şi HORECA, cu care a avut întâlniri în această săptămână, de a fi parte la procesul decizional privind managementul pandemiei.

„Întâlnirea de azi demonstrează responsabilitatea PSD de a sprijini activ efortul privind lupta împotriva pandemiei. Este nevoie ca toţi specialiştii în sănătate să se aşeze la aceeaşi masă şi să găsească cele mai bune soluţii pentru a trece împreună peste acest moment deosebit de greu”, a declarat Alexandru Rafila, citat în comunicat, potrivit Agerpres.

La discuţii au mai participat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, conform sursei menţionate.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea lui Nicolae Ciucă. Discuția nu ar fi avut conotații politice, ci s-a discutat din punct de vedere tehnic despre situația din spitalele din România, supraaglomerarea serviciilor de ambulanță care nu mai fac față, despre măsurile pe care autoritățile locale ar trebui să le ia.

Totodată, s-a discutat despre autorizarea unor tratamente antivirale (Favipiravir) și posibilitatea ca acest tratament să fie prescris în farmaciile cu circuit deschis, astfel încât bolnavii de COVID care au forme ușoare să aibă acces la tratament.

S-ar mai fi discutat despre faptul că medicii de familie trebuie să se implice în gestionarea pandemiei astfel încât să-i îndrume pe pacienți și să le prescrie tratamente, dat fiind că sunt numeroși pacienți care stau acasă până în a 9-a zi de boală și ajung la spital direct în terapie intensivă cu forme grave.

Cioloş i-a cerut lui Nicolae Ciucă să-şi depună mandatul, pentru a câştiga câteva săptămâni în care să negocieze refacerea coaliţiei, urmând ca tot generalul să fie premier

Cei cinci ar mai fi discutat despre identificarea unor soluții pentru suplimentarea personalului medical. De asemenea, au fost analizate măsurile pe care România trebuie să le ia pentru transferul pacienților în străinătate.

Întâlnirea are loc în contextul în care în România se înregistrează aproape zilnic aproape 500 de decese pe zi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 413 decese și peste 12 mii de infectări.

Nicolae Ciucă nu renunță: Îmi voi juca şansa până la capăt. Nu-mi voi depune mandatul

Nicolae Ciucă nu renunță. În ceea ce privește termenul mandatului său, premierul desemnat spune că acest subiect va fi discutat şi decis „dacă este cazul”, în funcție de negocierile cu PSD și USR.

„Nu-mi voi depune mandatul. (…) Îmi voi juca şansa până la capăt”, a declarat premierul desemnat miercuri.

Despre propunerea lui Cioloş, Nicolae Ciucă a declarat că „în această perioadă sunt foarte multe sfaturi, Pe masa de negociere venim cu elementele serioase şi care să aducă ţării un Guvern”.

Potrivit premierului desemnat, sâmbătă seară expiră termenul pentru formarea Guvernului şi venirea în Parlament. „Până atunci avem lista Cabinetului şi programul depus la Parlament. (…) Nu poate să fie investit până sâmbătă, sâmbătă depunem programul de guvernare şi lista nominală a miniştrilor urmând ca săptămâna următoare, în functie de prog stabilit, să intre spre aprobare”, a explicat liderul.

Florin Cîţu neagă informaţia conform căreia Nicolae Ciucă ar fi primit mandat de la Iohannis pentru noi negocieri: „Premierul propus de PNL poate fi mandatat doar de PNL”

Nicolae Ciucă a mai completat că „nu este închisă uşa către absolut nimeni. Continuăm să discutăm. Mandatul meu e să negociem pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR. (…) Flexibilizarea mandatului va fi discutată şi decisă dacă e cazul”.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a vizitat miercuri două centre de vaccinare din Bucureşti, cele de la Palatul Copiilor şi de la Circul Metropolitan, la sfârşitul vizitei oferind o scurtă declaraţie de presă.

Florin Cîţu a schimbat tonul, în urma discuţiilor purtate de premierul desemnat Nicolae Ciucă cu USR şi PSD, iar miercuri a declarat că speră să aibă o discuţie „bărbătească” cu liderii USR, la care să participe şi el şi în care să se discute problemele apărute între cele două formaţiuni, care au dus la ruperea coaliţiei de guvernare.

„Încă se negociază și cu PSD și cu USR. Eu sper să mai avem azi o discuție, știu că domnul Nicolae Ciucă a mai avut azi o discuție cu PSD și USR. PNL este în spatele domnului Ciucă. PSD a spus anul acesta de multe ori că ei nu vor la guvernare, eu nu înțele pretextele de a primi minstere. Eu cred că nu vor să negocieze nimic și încearcă să forțeze nota cu astfel de discuții. Nu se poate reface USL. Trebuie să fie o discuție cu cei de la USR, domnul Nicolae Ciucă are mandat să negocieze cu USR.

Daca sunt de acord si eu sper sa fie, sa dicutam intr-un cerc mai larg, e posibil sa spunem ca mergem mai departe sau nu. Dar eu cred ca situatia in care estetara reclama sa avem aceasta discutie.”, a spus Florin Cîţu.