IntelCenter: Mişcările JIHADISTE care sprijină gruparea Statul Islamic

Centrul american de supraveghere a grupărilor extremiste IntelCenter a stabilit o listă cu 31 de mișcări jihadiste din întreaga lume care i-au jurat credință liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Omar al-Bagdadi, și zece care și-au exprimat sprijinul pentru acesta, informează AFP, citată de Agerpres. 

01 apr. 2015, 14:29

Liderul Daech (acronimul în limba arabă al SI) a proclamat la sfârșitul lunii iunie 2014, în orașul irakian Mosul cucerit de trupele sale, crearea unui califat islamic și și-a luat numele de ‘Califul Ibrahim’, îndemnând toți musulmanii din lume să-i jure credință și să-i dea ascultare.

La scut timp, o grupare din Algeria (‘batalionul Al Huda din Maghreb’), o alta din Sinaiul egiptean (‘Jamaat ansar Bait al-Maqdis’) și alta din Baalbeck (Liban, ‘Liwa Ahrar al-Sunna’) i-au jurat credință noului lider, fiind urmate în săptămânile și lunile care au urmat de alte 18 mișcări, dintre care Boko Haram în Nigeria și Jund al-Khilafah în Tunisia, informează Agerpres.

Citeşte şi Assad: Gruparea Statul Islamic s-a extins de la începutul atacurilor aeriene ale SUA

Alte zece grupări, porivit IntelCenter, și-au exprimat sprijinul pentru calif fără a merge până la pasul, mai formal, de a-i jura supunere.

Aceste 31 de mișcări sunt de mărime și de importanță diferite, unele foarte structurate și care dispun de sute, uneori mii de luptători, și altele care abia există sau sunt grupări disidente ale mișcărilor jihadiste cunoscute, spun experții.