Gherghina Stancu afirmă că a fost de multe ori victima deochiului, dar că a învățat să îi vină de hac cu un descântec deosebit de eficient.
„La țară, de unde sunt eu, toată lumea crede în deochi, nu este o superstiție, am văzut multe la viața mea. În zona noastră, în Argeș, bebelușii poartă la mână câte un șnur roșu sau o fundă roșie la căciuliță, „ca să nu se deoache”.
Dar, bebelușii trebuie botezați, creștinați, cât mai repede, până în trei luni, obligatoriu, pentru că, dacă, sunt deocheați, se pot îmbolnăvi grav. Dar, oamenii pun ceva roșu și la animale. Noi le puneam niște bucăți de cârpă roșie și la vaci și la boi, la cornițe, când le scoteam la păscut.
Te poți deochea și când omul gândește de bine și zice „Vai, ce frumoasă ești!”, dar și când gândește de rău și spune, de pildă: „Vai, dar rău mai arată vecina!”. Când ești deocheat, te doare rău capul, ai o stare de amețeală, de slăbiciune, simți că leșini”, a declarat artista pentru Click.
Citeste si Raluca Bădulescu, desființată de cârcotași! Reacția neașteptată pe care a avut-o vedeta
Descântecul Gherghinei sună astfel:
„Fugi deochi dintre ochi/, Unde cocoșii nu cântă/, Și câinii nu latră/, Iar persoana (spui numele celui deocheat) să rămână curată și luminată/, Ca roua din cer picată/, Ca ziua în care s-a născut/,Ca ceasul în care s-a făcut/.
De-o fi deocheată de femeie, să i se umfle țâțele, să-i curgă laptele/, Să îi pice părul, să se mire lumea de ea/, Așa cum s-a minunat ea de acea persoană (spui numele persoanei deocheate)….”. Acest descântec are efect, am simțit pe pielea mea!”, a dezvăluit artista.
Preotul Ioan Valentin Istrati spune că prin deochi se realizează un transfer de energie negativă.
„În ochi este, aşadar, o putere mai presus de înţelegerea noastră, care poate aduce lumină, zâmbet, poate molipsi fiinţa de bucurie şi pace sau, dimpotrivă, poate întuneca, slăbi, contamina sufletul de nefiinţă, poate aduce răutate şi suferinţă.
Citeste si Ce a pățit Bianca Drăgușanu la biserică, după ce a aprins lumânări: „A apărut o babă sufocată”
Prin ochi se realizează astfel un transfer de energie, o dăruire de sine a privitorului, care se manifestă în cel privit, ca o reminiscenţă a zilelor creaţiei sau ca o profeţie a veacului viitor. Acest adevăr îl arată şi Mântuitorul Hristos atunci când spune:
„Luminătorul trupului este ochiul. Dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul va fi luminat, iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul va fi întunecat. Rugăciunea din Molitfelnic, care doar confirmă o realitate prezentă în lume, vorbeşte despre „privirea cea rea şi nesăţioasă a ochilor făcători de rele”, explică duhovnicul Ioan Valentin Istrati.