Învăţăturile MAE pentru români: nu vă drogaţi în afara ţării!

Românii primesc şi anul acesta, ca de fiecare dată înainte de sărbători, sfaturi utile de la MAE pentru o călătorie sigură în afara ţării, atrăgându-li-se atenţia, între altele, să nu încalce legea, să aibă documente valabile, asigurări, să nu conducă sub influenţa alcoolului, să nu consume droguri.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 10:43
Învăţăturile MAE pentru români: nu vă drogaţi în afara ţării!

MAE a publicat o serie de sfaturi pe site-ul său. Astfel, Ministerul atrage atenţia românilor care se află în străinătate că sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunosc.

Totodată, românii sunt îndemnaţi să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale, dar şi să nu consume şi să nu transporte droguri sau alte substanţe interzise, indiferent de zona în care călătoresc.

MAE îi sfătuieşte de asemenea pe români să evite implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă, dar şi să păstreze lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure, nu la vedere, indiferent de zona de destinaţie.

„Încuiaţi mereu autoturismele şi asiguraţi-le cu sisteme de alarmă! În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei! Nu conduceţi autoturismul sub influenţa alcoolului!”, mai atrage atenţia Ministerul de Externe.

De asemenea, românii sunt îndemnaţi să ceară permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma, dar şi să respecte mediul înconjurător şi să evite deplasarea în zone periculoase.

Ministerul a postat pe site sfaturi detaliate pentru românii care aleg să petreacă Paştele în Israel sau în Grecia. Astfel, în ceea ce priveşte Israelul, Ministerul avertizează că „ţinuta vizitatorilor la locurile sfinte trebuie să fie sobră (pantaloni lungi şi bluze cu braţele acoperite), iar comportamentul rezervat”.

În Grecia, potrivit MAE, nivelul de criminalitate este redus. „Sunt însă frecvente furturile din buzunare, în special ale cărţilor de identitate, paşapoartelor şi banilor. Cetăţenii români pot fi victime ale hoţilor de buzunare în zonele aglomerate din marile oraşe, gări, autogări, mijloace de transport în comun”, atrage atenţia MAE. De asemenea, Ministerul avertizează că legea sancţionează aspru persoanele care încearcă să scoată din Republica Elenă obiecte antice, pedeapsa fiind cu închisoare de la o lună la 5 ani.