Inventatorii vaccinului Pizer/BioNTech pregătesc o nouă revoluţie în medicină: „Avem 15 vaccinuri împotriva cancerului”

Povestea dramatică a oamenilor de știință Ugur Sahin şi Özlem Türeci, soţii imuno-oncologi care au fondat BioNTech și au dezvoltat primul vaccin împotriva COVID-19 apare în mai puţin de trei luni în cartea Vaccinul, scrisă împreună cu jurnalistul Joe Miller.

12 nov. 2021, 23:05
Inventatorii vaccinului Pizer/BioNTech pregătesc o nouă revoluţie în medicină: „Avem 15 vaccinuri împotriva cancerului”

Nimeni nu credea că este posibil. La mijlocul lunii ianuarie 2020, Ugur Sahin i-a spus lui Özlem Türeci, soția și partenera sa de cercetare de zeci de ani de la BioNTech, că un vaccin împotriva a ceea ce va fi cunoscut în curând sub numele de COVID-19 ar putea fi dezvoltat și injectat în siguranță în brațele a milioane de oameni, înainte de sfârșitul anului.

Încrederea lui a fost construită pe aproape treizeci de ani de cercetare. În timp ce lucra pentru a revoluționa modul în care sunt tratate tumorile canceroase, cuplul a explorat o moleculă volatilă numită ARN mesager; ei credeau că ar putea fi valorificată pentru a redirecționa forțele sistemului imunitar împotriva oricărui număr de boli. În calitate de fondatori ai BioNTech, ei s-au confruntat la început cu scepticismul larg răspândit din partea comunității științifice; dar până când Sars-Cov-2 a fost descoperit în Wuhan, China, BioNTech era pregătită să implementeze tehnologie de ultimă oră și să creeze prima inoculare din lume aprobată clinic pentru coronavirus.

Cartea „Vaccinul” trage cortina şi ne introduce în culisele uneia dintre cele mai importante descoperiri medicale ale epocii noastre; ea dezvăluie modul în care medicii Sahin și Türeci au reușit să dezvolte 20 de vaccinuri candidate în câteva săptămâni, să convingă Big Pharma să le susțină proiectul ambițios, să navigheze prin interferența politică din partea administrației Trump și a Uniunii Europene și să furnizeze mai mult de trei miliarde de doze de vaccin Pfizer/ BioNTech în țări din întreaga lume, în timp record.

Citeşte şi Pfizer și BioNTech, anunţ oficial. Vaccinul lor poate fi administrat și copiilor între 5 și 11 ani

Dincolo de asta, există mai multe aspecte care nu sunt legate de Covid. „Avem 15 vaccinuri anticancerigene supuse testării clinice, cel mai avansat fiind cel împotriva melanomului„, dezvăluie cei doi soţi. În următorii 5 ani, ei plănuiesc „să aducă pe piaţă unele dintre ele şi, de asemenea, să aducă alte vaccinuri noi într-un stadiu avansat de dezvoltare clinică”.

Există, de asemenea, multe alte boli pe care soţii intenţionează să le abordeze pe termen scurt prin metoda lor clinică. Este vorba despre malarie şi tuberculoză, dar şi HIV.

ARN mesager ne permite să reprogramăm sistemul imunitar nu doar pentru a-l stimula, ci şi pentru a-l calma – explică ei – iar acest lucru va fi preţios pentru tratamentul bolilor autoimune în care daunele sunt făcute de un sistem imunitar hiper-reactiv – şi în medicina regenerativă”, mai spun cei doi.

Citeşte şi Şeful BioNTech e împotriva vaccinării obligatorii, dar trage un semnal de alarmă. „O persoană poate infecta până la opt persoane care nu au imunitate”