Invers decât tata. EBA a votat "dintr-o eroare" pentru recunoaşterea independenţei Kosovo

Publicat: Miercuri, 04 Aprilie 2012 16:38 // Actualizat: Miercuri, 04 Aprilie 2012 17:03 // Sursa: RTV.net

Majoritatea eurodeputaţilor români a votat, săptămâna trecută, o rezoluţie care îndeamnă cele cinci state membre ale Uniunii care nu recunosc Kosovo, inclusiv România, să o facă. Între aceştia chiar şi fiica preşedintelui, Elena Băsescu, în condiţiile în care şeful statului a susţinut că declararea independenţei provinciei este un act pe care România îl consideră "ilegal". Europarlamentara Băsescu a explicat pentru Gândul că a fost vorba despre o defecţiune tehnică şi că ea a votat împotrivă.

Foto: cotidianul.ro

"Consola de vot a rămas blocată de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil să greşesc tocmai eu votul", a declarat Elena Băsescu.

Eurodeputata a trimis redacţiei Gândul e-mail-urile în care notifica serviciul responsabil de corectarea voturilor că i s-a blocat consola. Totodată, serviciului i s-a solicitat de mai multe ori modificarea acestui "vot foarte delicat". Cererea de modificare a fost înregistrată, însă serviciul informatic nu a putut schimba votul "din cauza unor probleme tehnice", potrivit unui e-mail pe care biroul Elenei Băsescu l-a primit de la serviciul responsabil. Ulterior, Parlamentul a intrat în vacanţa de Paşte, astfel că problema a fost amânată.

"Regulamentul Parlamentului spune că serviciul informatic trebuie să facă modificarea în decurs de două săptămâni. Acesta este motivul pentru care ei nu se grăbesc şi nu consideră că e capăt de ţară", a mai spus EBA.

"Vă rog frumos să mă credeţi, n-aş fi greşit chiar la votul cu Kosovo", a adăugat europarlamentara pentru Gândul.

Dacă în cazul Elenei Băsescu a fost vorba despre o eroare - deloc rară în Parlamentul European - , alţi 17 eurodeputaţi români (din totalul de 33) au susţinut în cunoştinţă de cauză o rezoluţie care recomandă României să îşi schimbe politica externă cu referire la Kosovo. Printre ei, Corina Creţu, Monica Macovei, Rovana Plumb şi Renate Weber.

Împotriva rezoluţiei au votat toţi europarlamentarii români care fac parte din PDL, dar şi Norica Nicolai.

Rezoluţia B7-0187/2012, care se referă la procesul de integrare europeană a Kosovo, a trecut cu 375 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 76 de abţineri. Concret, documentul este doar unul dintre paşii pe care Priştina trebuie să îi parcurgă până să ajungă să semneze cu UE un Acord de Stabilizare şi Asociere.

În 17 februarie 2008, Adunarea din Kosovo a declarat independenţa provinciei, pe care a numit-o Republica Kosovo. O zi mai târziu, Parlamentul României a dat o hotărâre în care anunţa că Bucureştiul nu va recunoaşte Republica Kosovo, "pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea noii entităţi".

În acelaşi timp, Traian Băsescu a anunţat şi el că România nu va recunoaşte Kosovo pentru că declararea unilaterală a independenţei acestei provincii este un act pe care ţara noastră îl consideră "ilegal".

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 apr 17:59
Răspunde | Votează email 0 email
Ionel Barbu
A-R-T-I-F-I-C-I-A-L made en china-
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H