Investigaţie BBC: Numărul de morţi de coronavirus din Iran este, în realitate, de trei ori mai mare decât cel raportat

Numărul de decese cauzat de infecţia cu noul coronavirus este de aproape trei ori mai mare comparativ cu numărul raportat de autorităţi, se arată într-o investigație BBC.    

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 12:53
Investigaţie BBC: Numărul de morţi de coronavirus din Iran este, în realitate, de trei ori mai mare decât cel raportat

BBC-ul a intrat în posesia acestor informaţii de la o sursă anonimă. Aceste informaţii includ detalii despre internările zilnice în spitalele din Iran, inclusiv nume, vârstă, sex, simptome, perioada de internare sau starea pacienților. Conform datelor intrate în posesia BBC, Iran ar fi înregistrat, până la data de 20 iulie, 42.000 de decese până la 20 iulie, față de 14.405 de decese raportate oficial de Ministerul Sănătății iranian.

Aceeaşi situaţie se menţine şi în ceea ce priveşte numărul de infectări. Acesta se pare că este 451.024 față de 278.827 cazuri raportate.

Sursa anonimă a transmis că a furnizat aceste date BBC pentru a pune capăt „jocurilor politice” din Iran.

Citeşte şi A MURIT prima persoană cu transplant de faţă din SUA

Postul de televiziune american a transmis că nu poate verifica dacă sursa lucrează pentru una dintre instituțiile guvernamentale iraniene, dar afirmă că informaţiile obţinute coincid cu alte informații deținute deja de BBC. Totodată, diferența dintre numărul oficial al deceselor şi cel din aceste înregistrări se potriveşte cu calculul morților în exces înregistrate până la mijlocul lunii iunie.

Morțile în exces se referă la acele decese peste așteptări, raportate la statisticile din aceeași perioadă a anilor trecuți. Din datele colectate în 2020 au fost scăzute persoanele decedate în urma infectării cu coronavirus și predicțiile care reies din decesele înregistrate în anii anteriori.