Ioana Băsescu a pierdut și ultimul proces legat de terenurile din comuna Nana

În urmă cu două luni, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu a scăpat de toate acuzațiile din dosarul „Nana”, după ce Tribunalul din Călărași a dispus încetarea procesului penal și a fost ridicat sechestrul de pe terenurile Ioanei Băsescu.
Mircea Filipescu
17 apr. 2024, 08:35
Ioana Băsescu a pierdut și ultimul proces legat de terenurile din comuna Nana

Zilele trecute, Ioanei Băsescu i-au fost respinse și ultimele cereri pentru anularea unor documente, în încercarea de a recupera terenurile de peste un milion de euro de la Nana.

După ce a scăpat de dosarul penal, fiica fostului președinte Traian Băsescu a deschis patru procese reprezentanților BCPI Oltenița, care vizau terenurile din comuna Nana, puse sub sechestru de procurori, în dosarul retrocedărilor ilegale.

Însă judecătorii au respins, pe bandă rulantă, cererile Ioanei Băsescu. „Admite excepţia netimbrării cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu. Anulează ca netimbrată cererea de chemare în judecată ce are ca obiect plângere împotriva încheierii de Carte Funciară formulată de petenta Băsescu Ioana”; „Respinge plângerea formulată de petenta Băsescu Ioana împotriva încheierii de carte funciară nr. 24775 din data de 14.07.2023 ca inadmisibila”; „Respinge plângerea formulată de petenta Băsescu Ioana împotriva încheierii de carte funciară nr. 24774 din data de 14.07.2023 ca inadmisibila”; „Respinge plângerea formulată de petenta Băsescu Ioana împotriva încheierii de carte funciară nr. 24745 pronunţată de OCPI Călăraşi – BCPI Olteniţa în dosarul nr. 24745/14.07.2023 ca inadmisibilă” – sunt hotărârile care pot fi atacate cu apel.

Citește și: Inspecţia Judiciară propune suspendarea Ioanei Ancuţa Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu

La momentul trimiterii în judecată, în 2015, anchetatorii au explicat că „faptele care au constituit obiectul cercetărilor în prezenta cauză vizează un număr de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, toate soluţionate de Comisia Nana în perioada mai 2006 – decembrie 2010. Trebuie menţionat faptul că aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini.

Potrivit procurorilor, „contrar dispoziţiilor legale care prevăd că cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au săvârşit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare. De asemenea, aceştia au scris, au acceptat depunerea şi au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere prevăzut de legislaţia în domeniu, cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari”.

Mai mult decât atât, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că ”cererile nu cuprindeau toate datele şi elementele necesare, soluţionarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moştenitor sau declaraţia pe proprie răspundere)”, precizau procurorii.

Astfel, anchetatorii au concluzionat că „soluţiile adoptate de Comisia de fond funciar Nana au fost determinate de săvârşirea de către unii inculpaţi de acţiuni sau inacţiuni care au avut ca rezultat îndeplinirea în mod defectuos ori neîndeplinirea atribuţiilor legale, acestea având ca scop obţinerea unor foloase necuvenite constând în dobândirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri pe numele lor sau pe numele altor persoane”. Conform anchetatorilor, „infracţiunile de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu reţinute în sarcina inculpaţilor au avut ca rezultat producerea unei pagube în dauna domeniului privat al statului în cuantum de 3.076.949 lei”.
La momentul respectiv, „în scopul recuperării pagubei, în modalitatea restabilirii situaţiei anterioare, s-a dispus instituirea sechestrului penal asigurător asupra terenurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor. Totodată, în vederea confiscării bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, s-a instituit măsura sechestrului penal asiguratoriu asupra unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor”.

Citește și: Klaus Iohannis a trimis cerere de urmărire penală pentru Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat un adevărat lux
Capital.ro
Decizie privind PUNCTUL DE AMENDĂ. Milioane de șoferi așteptau vestea cu sufletul la gură
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români! Salariile depășesc 7.000 de lei!
Adevarul
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Prințesa Kate, vedeta familiei regale. Trăsăturile care o pun în centrul atenției
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Ce i-a făcut Iancu Sterp lui Jador în momentul în care l-a văzut, după ce mama Geta l-a jignit
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Codul penal urmează să sufere modificări: Părinții care îți abuzează fizic sau emoțional copiii riscă pedeapsa cu închisoarea
Capital.ro
SE PLĂTESC 15.000 de lei pentru români. Decizia anunțată astăzi, 30 MAI: Luăm o măsură importantă
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'