Ioana Mihăilă, afirmaţii-şoc despre morţii de coronavirus. „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”

Ministrul Sănătăţii a declarat, miercuri, există diferenţe între sistemele de raportare a deceselor din cauza COVID, motiv pentru care "s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie".

12 mai 2021, 20:38
Ioana Mihăilă, afirmaţii-şoc despre morţii de coronavirus. „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”

Ioana Mihăilă a anunţat că raportul final referitor la pacienţii decedaţi din cauza COVID-19 va fi prezentat joi. „Raportul final îl voi prezenta mâine. Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia raportului preliminar. Nu aş ajunge la cifre încă”, a explicat Ioana Mihăilă, la EuropaFm, potrivit G4media.

Ioana Mihăilă, afirmaţii-şoc despre morţii de coronavirus. „M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi, sau că se ascund morţi”

Întrebat dacă există o diferenţă de 5.000 de decese faţă de numărul total raportat până în prezent de autorităţi, ministrul Sănătăţii a răspuns:

„M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi, sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a afirmat Ioana Mihăilă, conform sursei citate.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în prezent raportează 200 de spitale, centrele rezidențiale, medici de familie, medici care constatată decesul la domiciliu. Rapoartele sunt preluate de 42 de Direcţii de Sănătate Publice, la Institutul Național de Statistică transmit alte 42 de direcții județene de statistică, iar datele sunt integrate de INSP, CNAS, plus raportări de la Ministerul Sănătății.

„Nu este o eroare umană care a determinat aceste diferențe, cel mai probabil e o sumă de erori datorate unor procese și proceduri diferite”, a adăugat ministrul Sănătății.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, va prezenta în Parlament raportul privind morţii de COVID. Ciolacu: Românii au dreptul să știe adevărul

Cât despre rata ridicată de mortalitate din cauza COVID-19 în România – 2,7% – Ioana Mihăilă a precizat că atunci când testezi puțin depistezi mai puține cazuri și atunci și decesele sunt raportate la un număr mai mic, astfel că procentul este mai mare.

„Mortalitatea depinde de numărul deceselor, dar mortalitatea depinde și de numărul persoanelor testate și confirmate, așa că această mortalitate nu aș lua-o ca pe o cifră absolută, pentru că a existat și o variabilitate a numărului de teste, pentru că inițial am văzut că s-a testat mai multă lume, apoi doar persoanele simptomatice. (…) Dacă testăm puțin, numărul de decese se raportează la mai puține teste și mai puține cazuri confirmate și atunci mortalitatea pare a fi mai mare”, a afirmat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății va prezenta joi dimineață, într-o conferință de presă, concluziile raportului final privind înregistrarea deceselor COVID.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, despre numărul de infectări COVID aflat în scădere. „Nu înseamnă că am scăpat. Ne aşteptăm ca în perioada imediat următoare să ne fie un pic mai uşor”