Iohannis: Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în scurt timp

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că Guvernul Orban pregăteşte un proiect pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. "Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în scurt timp", a spus şeful statului. 

RomaniaTV.net
15 ian. 2020, 13:59
Iohannis: Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în scurt timp

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru algerea primarilor în două tururi. Întrebat dacă este vorba despre o ordonanță de urgență, șeful statului a spus că Guvernul este cel care va face publică varianta la care va recurge.

Premierul Ludovic Orban a declarat în urmă cu câteva zile că se va căuta cea mai bună soluţie pentru alegerea primarilor în două tururi.

„Nu trebuie să insiste (preşedintele ţării – n.r.). PNL este cel mai mare susţinător al alegerii primarilor în două tururi. Vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi care a fost parcat neregulamentar la o comisie care aproape îşi dăduse obştescul sfârşit, respectiv Comisia de cod electoral, astfel încât să îl aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor pentru că este depăşit termenul de raport. (…) Deşi din calculele noastre şi discuţiile pe care le-am avut la nivelul Camerei Deputaţilor există o majoritate care susţine adoptarea acestui proiect, dacă acest lucru nu se va realiza vom lua o decizie ulterioară”, a declarat Orban.

Citeşte şi Ludovic Orban, anunţ despre pensii! „Nu este vorba despre o creştere a vârstei de pensionare”

Despre varianta angajării răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, Orban a spus: „Să nu ne grăbim să anticipăm”.

„Obiectivul nostru este clar, de a permite cetăţenilor din fiecare comunitate locală să aleagă primarul cu 50% plus 1, adică în două tururi, pentru că aşa ni se pare normal ca orice primar care conduce patru ani de zile destinele comunităţii să beneficieze de legitimitatea conferită de votul a jumătate plus unu din cetăţeni”, a adăugat el.

Liderul liberalilor a menţionat că a discutat cu preşedintele Iohannis şi despre o eventuală sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Am discutat şi despre această eventualitate. Urmează să luăm o decizie legată de acest subiect”, a precizat premierul.

Întrebat dacă ia în calcul o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, el a răspuns: „Vom căuta cea mai bună soluţie”.

Marcel Ciolacu ameninţă PNL: „Sesizăm Curtea Constituţională dacă se va decide alegerea primarilor în două tururi”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, în cazul în care actualii guvernanţi vor decide alegerea primarilor în două tururi de scrutin, prin modificarea legii electorale, PSD va depune sesizare la Curtea Constituţională. De asemenea, Ciolacu spune că social-democraţi vor depune o moţiune de cenzură.

Citeşte şi: PSD trimite scrisori la PE şi Comisia Europeană pentru a semnala intenţia Guvernului de a reveni la alegeri în două tururi