Iohannis: Asistăm la demersuri ale unor lideri politici pentru reactivarea, de o manieră populistă, a temerilor cetăţenilor europeni

Preşedintele Klaus Iohannis le-a vorbit marţi ambasadorilor despre modul în care UE evoluează în mediul internaţional şi despre faptul că se confruntă cu provocări interne noi, generate de transformările societale, apreciind că asistăm, uneori, "la demersuri ale unor lideri politici pentru reactivarea, de o manieră populistă, a temerilor cetăţenilor europeni". Iohannis a mai spus că preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE obligă Guvernul "să se asigure că exercitarea Preşedinţiei va reprezenta un exerciţiu din care România va câştiga în relaţiile sale cu instituţiile europene, cu statele membre ale Uniunii şi cu partenerii externi".

RomaniaTV.net
28 aug. 2018, 10:31
Iohannis: Asistăm la demersuri ale unor lideri politici pentru reactivarea, de o manieră populistă, a temerilor cetăţenilor europeni

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să le transmită ambasadorilor că îşi doreşte ca Romania să poată asigura o Preşedinţie eficientă a Consiliului Uniunii Europene, spunând că “Guvernul are obligaţia să se asigure că exercitarea Preşedinţiei va reprezenta un exerciţiu din care România va câştiga în relaţiile sale cu instituţiile europene, cu statele membre ale Uniunii şi cu partenerii externi”.

El a vorbit şi despre evoluţia UE într-un mediu internaţional complex, unde se confruntă cu provocări interne noi, generate de schimbările sociale, iar, uneori, asistăm la demersurile „populiste” ale unor lider politici care reactivează temerile cetăţenilor europeni.

“Uniunea evoluează într-un mediu internaţional complex şi se confruntă în această perioadă cu provocări interne noi, generate de transformările societale. Asistăm, uneori, la demersuri ale unor lideri politici pentru reactivarea, de o manieră populistă, a temerilor cetăţenilor europeni. Parcurgem, astfel, un moment dificil, care impune un angajament comun mai puternic al statelor membre în vederea consolidării proiectului european”, a afirmat Klaus Iohannis la întâlnirea cu ambasadorii românie din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române

Şeful statului consideră o provocare şi o oportunitate Preşedinţia României la Consiliului Uniunii Europene, afirmând că astfel avem ocazia de a demostra “cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a ţării noastre”.

„România este pe deplin angajată, la cel mai înalt nivel, în acest efort comun european, iar asumarea, în prima jumătate a anului viitor, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este o provocare, dar, în acelaşi timp, pentru noi şi o oportunitate. Avem ocazia de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a ţării noastre şi cum vom folosi capacitatea administraţiei publice din România pentru a lucra direct în favoarea interesului european de data aceasta. Că avem abilitatea de a gestiona agenda Consiliului şi de a facilita negocierile dintre statele membre ale Uniunii în vederea identificării poziţiilor comune şi a formulelor de compromis bazate pe interesul comun al tuturor statelor membre.Că avem capacitatea de a reprezenta Consiliul în dialogul inter-instituţional cu celelalte instituţii europene. Că avem credibilitatea şi priceperea de a reprezenta Uniunea în dialogul cu partenerii săi externi, completând la nevoie demersurile Serviciului European de Acţiune Externă”, a mai spus preşedintele în faţa ambasadorilor.

Iohannis este de părere că preluarea preşedinţiei Consiliulu UE va face ca interesul naţional al României să fie  acela de a lucra pentru consolidarea Uniunii Europene şi “vom avea ocazia de a promova teme europene de interes particular pentru noi, pentru România”.

De asemenea, acesta a enumerat priorităţile pe care le va promova România din poziţia de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, în acord cu agenda Uniunii: asigurarea unei creşteri durabile şi echitabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergenţă, coeziune, inovare, digitalizare şi conectivitate, salvgardarea securităţii europene,  consolidarea rolului global al Uniunii Europene şi  promovarea valorilor comune.

“Un element semnificativ este acela că programul Preşedinţiei noastre va avea în prim-plan cetăţeanul. De aceea, eforturile noastre vor trebui să se concentreze cu precădere pe dosarele legislative şi nelegislative cu impact direct şi imediat asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Prin acest exerciţiu, România îşi poate consolida statutul său de stat membru al Uniunii şi va fi în poziţia de a-şi asuma atribuţii importante la nivel european şi de a contribui, de pe o poziţie de mediator imparţial (honest broker) – la consolidarea proiectului european. Avem, astfel, oportunitatea de a crea o imagine pozitivă şi pe termen lung a României în rândul partenerilor noştri europeni. Şi am face bine să folosim această oportunitate, fiindcă cele pe partea negativă le-am folosit din plin!”, a mai subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Modul în care România îşi va exercita preşedinţia, crede Iohannis, va depinde şi de mult în care vom performa la Bruxelles, dar şi în plan intern, reiterând că mandatul nostru nu va fi simplu, ţinând cont de dosarele importante aflate în negociere la nivel european

“Aceasta va depinde de modul în care vom performa la Bruxelles, dar şi pe plan intern, în cadrul reuniunilor organizate în ţara noastră, care vor culmina cu reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu, în care vom decide, alături de ceilalţi lideri europeni, priorităţile şi direcţiile strategice ale Uniunii pentru perioada 2019-2024. Acest Summit ar putea rămâne un reper important în istoria Uniunii, ca etapă a efortului de adaptare la provocările prezentului. Mandatul nostru la conducerea Consiliului Uniunii Europene nu va fi unul simplu, ţinând seama de dosarele importante aflate în negociere la nivel european, fie că ne referim la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 sau la negocierile pentru retragerea Marii Britanii din Uniune. De asemenea, în mai 2019 se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul European, moment ce va marca finalul unui ciclu politic de cinci ani şi începerea unui nou ciclu”, potrivit preşedintelui.