Iohannis, despre proiectele care modifică legile securităţii: Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră

Cele zece proiecte de legi privind siguranța națională au dus deja la dezbateri ample în societate. 13 ONG-uri au semnat un protest prin care denunță militarizarea României, în timp ce o parte a presei, dar și Opoziția, critică actuala formă a pachetului legislativ.

07 iun. 2022, 14:20
Iohannis, despre proiectele care modifică legile securităţii: Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat drespre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale, că este o eroare majoră faptul că au fost scurse în mass-media, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament. „Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”, a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis: Rusia reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii europene după cel de-al Doilea Război Mondial

„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale făcute la începutul anilor ’90, când democraţia a fost nouă, s-a încercată să se construiască instituţii moderne, care respectă drepturile cetăţeanului, însă în timp ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe anumite legi. Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg. Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate. Nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţii sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Aceste speculaţii sunt eronate, eronată e şi această scurgere către media. Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare sau dacă mai sunt îngrijorări care rămân în picioare trebuie aduse la cunoştinţa legiutorului pentru a fi corectate. Îmi doresc să avem legi ale siguranţei naţionale moderne”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat după vizită de marţi la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Buzău, despre modificare legilor securităţii naţionale.

Chestionat dacă e de părere că ar trebui să fie limitată durata mandatului şefilor de Servicii, şeful statului a replicat: Este o discuţie care se poartă şi în final când vom avea proiectele în forma care va fi prezentată publicului, atunci vom vedea. Nu vreau să mă pronunţ acum.

Traseul legilor securității naționale: servicii, Guvern, Parlament
Pachetul de legi privind securitatea națională urmează să fie pus în dezbatere publică după ce se ajunge la un acord în Coaliția de guvernare, susțin surse din PNL și PSD.

Inițiativele au fost elaborate în colaborare cu serviciile de informații, Administrația Prezidențială, experții partidelor și guvern. După ce se ajunge la un acord în Coaliție și se obțin avizele necesare de la ministere, pachetul ar trebui aprobat în guvern.

Pensii 2022. Klaus Iohannis, anunţ despre majorări: „Ar fi imoral şi incorect ca doar pensionarii să plătească preţul crizei”
Executivul va înainte Parlamentului ca proiect întreg pachetul. Discuția se va purta în Comisia Specială, care a fost înființată în luna mai, condusă de un reprezentant PSD.

După votul Parlamentului, controlul de constituționalitate și promulgare, legile pot intra în vigoare. Toate legile se află, în acest moment, în stadiul de draft, nu au intrat pe circuit parlamentar pentru aprobare.