Iohannis sesizează CCR referitor la modificările aduse de Parlament privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iul. 2020, 08:43
Iohannis sesizează CCR referitor la modificările aduse de Parlament privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, legea încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv pe cele care consacră principiul bicameralismului.

Curtea Constituţională a României a fost sesizată pe aceeaşi lege şi de către USR şi PNL, urmeazând să discute pe 23 septembrie această primă sesizare. 

Pe 11 iunie, USR anunţa că sesizează Curtea Constituţională pentru modificările aduse Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, demersul urmând să fie susţinut şi de PNL.

„Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească atribuţiile Curţii de Conturi de a controla eficient modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Aceste modificări transformă Curtea de Conturi dintr-o instituţie de control într-o instituţie care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare. Astfel, în urma constatărilor sale, Curtea de Conturi ajunge doar să recomande entităţii auditate luarea măsurilor de înlăturare a neregulilor din activitatea auditată. În timp ce legea în vigoare are dispoziţii clare şi ferme, noile modificări propuse de senatorul Zamfir stabilesc că aceasta poate dispune, prin hotărâre a plenului, blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală a acestora”, se arăta în respectivul comunicat.

Citeşte şi: Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, la Senat. Ce modificări aduc senatorii