Iohannis, despre necesitatea educaţiei sanitare: Susţin PREVENŢIA ca PRIORITATE zero a politicilor de sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi dimineaţă, la o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni cu ocazia dezbaterii "Educație pentru sănătate", că "învăţământul românesc are nevoie de o abordare integrată a conceptului de educaţie pentru sănătate".

26 nov. 2015, 08:36
Iohannis, despre necesitatea educaţiei sanitare: Susţin PREVENŢIA ca PRIORITATE zero a politicilor de sănătate

Președintele României, Klaus Iohannis a susținut un discurs la Palatul Cotroceni cu privire la cele mai importante aspecte ale societății românești: educația și sănătatea.

Citeşte şi: Iohannis cere reexaminarea OUG prin care prefecţii pot numi coordonatori interimari în primării

„O conduită preventivă se formează în timp, impactul fiind mai mare atunci când debutează la o vârstă fragedă. Școala are o autoritate morală recunoscută și, de aceea, educația pentru sănătate asigurată prin intermediul acesteia capătă o recunoaștere individuală și socială deosebită. Învăţământul românesc are nevoie de o abordare integrată a conceptului de educaţie pentru sănătate. Aceasta implică mai mult decât o materie suplimentară la clasă. Presupune existenţa în fiecare unitate de învăţământ a unei ambianţe şcolare ce inspiră curăţenie, siguranţă şi igienă. Implică asigurarea asistenţei medico-sanitare de urgenţă în timpul programului, alocarea timpului şi dotărilor necesare pentru educaţie fizică şi sport, existenţa personalului şi a activităţilor de consiliere pedagogică„, a precizat şeful statului.

Iohannis s-a arătat preocupat în ceea ce privește cel mai primordial aspect  care va marca viitorul societății: educația pentru sănătate.

„Avem, iată, un consens declarativ – sănătatea și educația sunt cruciale. Dar ceva lipsește, evident, până la a avea în realitate rezultate palpabile și constante în timp. Această dezbatere vine, așadar, într-un demers mai amplu pe care îl facem pentru ca în aceste două domenii să trecem de la bune intenții la strategii pe termen lung, de la acțiuni separate la politici coerente și măsuri sistematice, de la efecte de moment la un impact major pentru generațiile viitoare. Este deja larg cunoscut faptul că cele mai răspândite boli ale societății moderne pot fi evitate prin prevenție. Trebuie să recunoaștem faptul că tot mai mulți români conștientizează importanța prevenției, a unui stil de viață sănătos și a informării ca acces la mai multă responsabilitate față de propria sănătate. Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată și încurajată de efortul autorităților.  Personal, susțin prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate și cred că educația în acest sens, încă de la cele mai fragede vârste, este calea către o societate mai prosperă” , a declarat Președintele.

Totodată, acesta a mai amintit si de vizita de pe 20 noiembrie a unui grup de copiii.

„Pe 20 noiembrie am avut bucuria de a primi, chiar în această sală, un grup de copii frumoși, sinceri și plini de speranță. Au făcut un apel către noi, adulții, să ne amintim cum era în copilărie, cum ne doream să schimbăm lumea și să revoluționăm sistemul. Este un apel de a fi ascultați și sprijiniți. An de an așteptările copiilor de la fiecare dintre noi au crescut, și odată cu ele dorința de a le fi respectate drepturile”, a adăugat Klaus Iohannis.

În plus, Iohannis a precizat că „singurul filtru pe care copiii îl au este educația”.

„Singurul filtru pe care copiii îl au este educația, principala lor protecție în fața riscurilor și incertitudinilor prezentului.  De aceea, îmi exprim convingerea că împreună, depășind barierele de tipul „pe vremea mea”, vom găsi soluții eficiente, adecvate vremurilor noastre şi contextului plin de provocări în care ne aflăm”, a mai menţionat şeful statului.

Președintele Klaus Iohannis particiă joi, de la ora 10.00, la Palatul Cotroceni, Sala Unirii la dezbaterea „Educație pentru sănătate”.