Ion Besoiu, mărturii cutremurătoare în ultimul interviu: „N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu…”

Ion Besoiu a murit miercuri dimineață la Spitalul Fundeni, din București. Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie. Cu doar câteva zile înainte de deces, Ion Besoiu a acordat un interviu emoţionant în Formula AS.    

RomaniaTV.net
18 ian. 2017, 10:22
Ion Besoiu, mărturii cutremurătoare în ultimul interviu: „N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu…”

Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, a trecut prin patru căsnicii, a dus o viaţă agitată. Acum, la 85 de ani, actorul care l-a interpretat pe căpitanul vasului Speranţa din “Toate pânzele sus” a decis “să fie mai răbdător cu el”. Este bolnav, singur, merge în baston şi caută cât poate de mult să se ferească de frig.

La cei 85 de ani pe care îi are, actorul Ion Besoiu a decis să ia o pauză de pe scena teatrului. Nu mai joacă la Nottara, în principal din cauza unor probleme de sănătate. “Nu mă mai interesează să mă întorc în teatru după tragedia din Colectiv deoarece clădirea în care jucam avea bulină roşie. Nu mai am destulă energie, sunt mai uzat fizic. Psihic, nu! Încep fiecare zi, cu aceeaşi dorinţă de a trăi cât mai mult. În urmă cu ceva timp am filmat pentru televiziune piesa “Livada cu vişini”, în regia lui Alexander Lustig, şi atunci cred că a fost momentul în care m-am îmbolnăvit. S-a declanşat un puseu de tensiune foarte puternic, a trebuit să stau trei luni de zile în spital. De atunci încerc să fiu mai răbdător cu mine. Frigul mă disperă, gheaţa mă face să alunec. Nu mai e ca altădată. N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate”, a povestit actorul pentru revista Formula As. 

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după lansarea serialului „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul”(1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003). Printre filmele în care a jucat Ion Besoiu se numără „Furtuna”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”.