Ion Cristoiu sare în apărarea lui Dan Andronic şi acuză DNA că vrea să discrediteze jurnaliştii. „Acuzaţiile aduse depăşesc în materie de halucinaţie toate limitele”

Condamnarea jurnalistului Dan Andronic la trei ani cu suspendare în Dosarul Ferma Băneasa a luat prin surprindere o parte a presei, iar printre cei care au sărit în apărarea gazetarului se numără şi Ion Cristoiu, care a scris pe blog un articol în care îi ia apărarea.

19 dec. 2020, 10:00
Ion Cristoiu sare în apărarea lui Dan Andronic şi acuză DNA că vrea să discrediteze jurnaliştii. „Acuzaţiile aduse depăşesc în materie de halucinaţie toate limitele”

Ion Cristoiu consideră că acuzaţiile aduse lui Dan Andronic şi condamnarea acestuia fac parte dintr-o strategia a DNA de a discredita presa şi a demonstra că există corupţie şi în rândul jurnaliştilor cunoscuţi. Într-un articol pe blogul personal, Cristoiu scrie că acuzațiile de corupție cărora le-a căzut victimă Dan Andronic au depășit în materie de halucinație toate limitele.

„După ce a fost achitat în primă instanță, Dan Andronic a fost condamnat la trei ani cu suspendare în Dosarul Ferma Băneasa. Despre acuzațiile aduse lui Dan Andronic am scris la vremea respectivă (decembrie 2015) mai multe editoriale. În toate am demonstrat că era vorba de o făcătură menită a dovedi că și în rîndul jurnaliștilor de renume sînt corupți. Scriam într-unul din ele:

„Fără să i-o cer, după ce a fost pus sub control judiciar (deși DNA ceruse arestarea preventivă), Dan Andronic mi-a trimis Rechizitoriul. Ținea să mă conving eu însumi dacă era sau nu vinovat. După lectura Rechizitoriului am scris despre acuzațiile aduse lui Dan Andronic mai multe comentarii. Văzusem multe făcături ale Binomului prezentate drept acuzații de corupție. Cele cărora le căzuse victimă Dan Andronic depășeau în materie de halucinație oficială toate limitele. Nu numai că nu era nici o probă, nu numai că nu se arăta minimul folos al lui Dan Andronic din ceea ce Rechizitoriul numea participarea la un grup infracțional organizat, dar mai mult ziaristul primea în viziunea prozei imbecile care era Documentul puterea de a influența întreaga presă din România. O putere pe care nici un ziarist român, nici măcar Stelian Popescu, n-o avusese în Istoria presei”.

Citeşte şi Dan Andronic: SECURITATEA nu a fost un pension de domnișoare!

De aceea m-am bucurat cînd Dan Andronic a fost achitat în prima instanță, în iulie 2019. Am văzut în asta victoria dreptății. Între timp relațiile mele cu Dan Andronic nu mai sînt cele de altădată. Asta nu mă oprește să nu iau atitudine în fața unei nedreptăți comise de Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu știu nimic despre ceilalți implicați, pentru că nu le-am văzut dosarul. Despre Dan Andronic, al cărui dosar l-am văzut, decizia primei instanțe a fost corectă. Convins că Dan Andronic a fost vîrît în dosar doar pentru că trebuia dovedit că și în presă”, a scris Ion Cristoiu, în apărarea lui Dan Andronic.

Reacţia lui Dan Andronic după condamnare

Dan Andronic, patronul EVZ, a fost condamnat săptămâna aceasta la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în Dosarul Ferma Băneasa. La scurt timp după aflarea sentinței, Andronic a scris un scurt mesaj pe Facebook în care vorbea despre „retragere”: „Eu mă retrag. Vă urez succes! Doamne ajută!”, a scris acesta.

După câteva ore, jurnalistul a venit însă cu precizări suplimentare. ”Am văzut reacțiile multora dintre voi. Simt că trebuie să fiu foarte clar. Când am spus că mă retrag, m-am referit la aparițiile publice. Cât și cum este în funcție de ceea ce simt. Deocamdată o văd ca pe o mare nedreptate, mă voi lupta cu toate căile legale pe care le am, voi încerca să demonstrez că, așa cum a spus și Curtea de Apel Brașov, sunt nevinovat.

Nu am de gând să o fac la TV, sau în publicațiile pe care le am. Nu am scris un rând despre asta în ultimii 5 ani, nu o voi face nici acum. Dar voi rămâne ziarist, asta nu poate nimeni să-mi ia. Nici măcar Statul Vertical, cum le place unor maimuțoi să spună” , a precizat Dan Andronic pe Facebook.


loading...