Ion Luca Caragiale a avut o aventură cu soția unui celebru actor român: „Am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”

Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai de seamă scriitori români, nu a fost doar un dramaturg de succes, ci și un admirator al femeilor frumoase. Acesta a avut relații care au dus la conflicte ce au intrat în istoria literaturii.

30 apr. 2024, 17:28
Ion Luca Caragiale a avut o aventură cu soția unui celebru actor român: „Am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”
Caragiale, prins în pat cu soția unui actor celebru

Ion Luca Caragiale a fost un mare admirator al femeilor frumoase, pasiune ce l-a împins în triunghiuri amoroase scandaloase, care au intrat în istorie. Majoritatea românilor știu despre relația pe care a avut-o cu Veronica Micle, iubita prietenului său Mihai Eminescu, dar puțini știu că nimic nu l-a împiedicat pe mare dramaturg să-i pună coarne celebrului actor român Constantin Nottara, cucerindu-i soția, pe actrița Amelia Welner.

Citește și: Cine a scris, de fapt, Biblia. Unii cred că Mihai Eminescu

În anul 1889, postura de amant ș-a adus pe Caragiale în centrul unui scandal care a făcut deliciul rubricilor mondene din presa timpului. Captivat fiind de frumusețea Ameliei Welner, nu a mai ținut cont de soțul ei, după ce a văzut-o la Teatrul Național, acolo unde era director, iar cei doi soți jucau. Partidele de amor aveau loc chiar în casa lui Nottara.

Aventura a culminat cu prinderea scriitorului în patul conjugal. Întors acasă mai devreme dintr-un turneu, Nottara l-a prins pe Caragiale în dormitor, purtându-i papucii de casă și halatul.

„Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”, ar fi exclamat Nottara, relatează adevărul.ro.

Episodul s-a finalizat cu demisia lui Nottara de la Teatrul Național, iar ziarele vremii titrau: „Balamuc la Teatrul Național din cauza boroboațelor directorului”.

Citește și: Cum arăta în tinerețe Mirela Nicolau, soacra lui Celentano din Las Fierbinți. A fost asemănată cu actrița italiană Ornella Muti

Ultima pasiune a lui I.L. Caragiale

Ion Luca Caragiale și-a cunoscut soția în 1888, la 36 de ani. Pentru că avea gânduri de însurătoare, după ce a întâlnit-o pe Alexandrina Burelly într-o seară la teatru s-a interesat de familia acesteia, iar a doua zi s-a prezentat în faţa arhitectului Gaetano Burelly.

„A doua zi dimineaţa, cu noaptea-n cap, după multe ore de nesomn, cine sună la uşa arhitectului? Caragiale îndrăgostit. ‘Mi-o dai, tată socrule?’”, povesteşte Cella Delavrancea în volumul „Dintr-un secol de viaţă”. Alexandria i-a rămas alături lui Caragiale până la finalul vieţii.

Cu toate astea, ultima pasiune a lui Caragiale a fost chiar Cella Delavrancea, care l-a uimit pe scriitor cu talentul său. Ea nici nu împlinise 25 de ani, iar el avea 60 de ani, când între cei doi s-a înfiripat o relație.