Un înalt ierarh al BOR alimentează controversele despre vaccinarea anti-COVID. „Lucrurile trebuie făcute la lumină. Nu cunosc conţinutul acestui vaccin”

ÎPS Calinic a fost întrebat de enoriaşi dacă să accepte vaccinarea împotriva noului coronavirus şi dacă greşesc în faţa lui Dumnezeu pentru că refuză. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a afirmat că nu se poate pronunţa deoarece nu ştie ce conţine vaccinul anti-COVID-19 şi ce reacţii adverse provoacă.

04 ian. 2021, 19:45
Un înalt ierarh al BOR alimentează controversele despre vaccinarea anti-COVID. „Lucrurile trebuie făcute la lumină. Nu cunosc conţinutul acestui vaccin”
foto: arhiepiscopiasucevei.ro

ÎPS Calinic a vorbit despre vaccinarea anti-COVID, după ce mai mulţi enoriaşi i-au cerut sfatul cum să procedeze. Precum ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, înaltul ierarh sucevean are îndoieli cu privire la substanţele din componenţa vaccinului şi la posibilele reacţii adverse.

„Nu cunosc conţinutul acestui vaccin şi nici suficiente date ştiinţifice privind din posibilele reacţii adverse, imediate sau în timp, ale acestuia. Aşa că, fiind vorba de sănătatea, respectiv de viaţa cuiva, să-mi fie cu iertare, dar neavând niciun fel de acreditare în acest sens, nu mă pot pronunţa.”, a explicat ÎPS Calinic în răspunsul publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei.

Citeşte şi: Biserica Ortodoxă a Greciei, revoltă împotriva Guvernului. Îndeamnă preoţii să nu respecte regulile anti-COVID de Bobotează

ÎPS Calinic: „Nu vă pot spune dacă să vă vaccinaţi sau nu”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a vorbit şi despre o temere a credincioşilor de a nu greşi în faţa lui Dumnezeu dacă nu se vaccinează.

„Dumnezeu nu ne îngrădeşte libertatea de a alege. Având în vedere că suntem în mileniul III, lucrurile trebuie făcute la lumină şi în cunoştinţă de cauză. Or, mie lipsindu-mi această cunoştinţă de cauză, nu vă pot spune dacă să vă vaccinaţi sau nu, ci vă las libertatea de a alege, însă nu înainte de a lua sfat de la oameni competenţi şi de a vă informa temeinic.”, a adăugat ÎPS Calinic, conform unor răspunsuri de pe siteul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Citeşte şi: Cum se va desfăşura slujba de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie: „Ţinem slujba ca în fiecare an. Agheasma mare va combate bolile şi microbii”

La rândul său, ÎPS Teodosie nu are încredere în vaccinul anti-COVID-19. Arhiepiscopul Tomisului consideră că ar fi o îndrăzneală prea mare din parte sa ca păstor să promoveze acest vaccin „ca realitate obiectivă a momentului” şi să îndemne oamenii să se vaccineze.

„Pentru orice boală, vaccinarea este un remediu, o combatere a bolii. Vaccin trebuie să fie, dar vaccinul trebuie să fie sigur. De data aceasta sunt atât de multe necunoscute, vaccinul încă nu are o determinare a efectelor secundare şi sunt deja atâtea situaţii în lume în care a produs efecte nedorite, iar oamenii sunt derutaţi.

Zvonistica circulă foarte mult, oamenii nu au informaţii complete şi nu ştiu să discearnă ce este adevărat de ce nu este adevărat. Eu, ca orice păstor care predică adevărul neîndoielnic despre Hristos şi despre mântuire, despre iertare, iar adevărul acesta este absolut, nu putem fi nişte impresari ai autorităţilor care vor să îndemnăm la vaccinare cu ochii închişi, pentru că ceea ce spunem noi trebuie să fie valabil 100%. De aceea manifestăm o prudenţă, o rezervă, întrucât vaccinul nu şi-a produs efectul”, a spus ÎPS Teodosie, conform Agerpres.

Citeşte şi: IPS Teodosie nu se vaccinează anti-COVID-19. „Sunt multe necunoscute. Este un refuz justificat pe necunoaştere, pe lipsă de experienţă”