Biserica Ortodoxă a Greciei, revoltă împotriva Guvernului. Îndeamnă preoţii să nu respecte regulile anti-COVID de Bobotează

Biserica Ortodoxă a Greciei protestează faţă de ordinul Guvernului de la Atena de a închide lăcaşurile de cult timp de o săptămână pentru a limita răspândirea COVID-19, înainte ca şcolile să fie redeschise. Sfântul Sinod i-a îndemnat pe preoţi să-i primească pe credincioşi în biserici pentru slujba de Bobotează.

04 ian. 2021, 19:14
Biserica Ortodoxă a Greciei, revoltă împotriva Guvernului. Îndeamnă preoţii să nu respecte regulile anti-COVID de Bobotează

Biserica Ortodoxă a Greciei se revoltă, după ce Guvernul de la Atena a decis să închidă lăcaşurile de cult timp de şapte zile, înainte de redeschiderea şcolilor. În aceste condiţii, Sfântul Sinod i-a îndrumat pe preoţi să primească enoriaşii în biserici pentru slujba de Bobotează de miercuri, transmite agenţia Associated Press, citată de Hotnews.

Într-un comunicat, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia precizează că „nu acceptă” noile restricţii intrate în vigoare duminică, 3 ianuarie, până pe 10 ianuarie. De asemenea, înalţii prelaţi vor trimite o scrisoare de protest faţă de Guvernul elen de centru-dreapta.

Biserica Ortodoxă a Greciei, revoltă împotriva Guvernului din cauza restricţiilor COVID-19

Autorităţile de la Atena au închis şcolile şi au suspendat majoritatea activităţilor economice şi sociale, în condiţiile în care Grecia s-a confruntat în luna noiembrie cu o creştere a numărului de infecţii şi decese provocate de noul coronavirus.

Din cauza pandemiei COVID-19, secţiile de Terapie Intensivă sunt aproape pline. Cu toate acestea, restricţiile au fost relaxate parţial înainte de Crăciun, când bisericilor şi magazinelor non-esențiale li s-au permis să își reia o parte a activităților, cu unele limitări.

Citeşte şi: Grecia a anunţat că prelungeşte lockdown-ul general. „Povara epidemiologică rămâne ridicată”

După Anul Nou, acestea au fost închise timp de o săptămână, în speranţa ca autorităţile să poată limita numărul infecţiilor pentru ca şcolile să poată fi redeschise pe 11 ianuarie,  după o pauză de două luni.

Din cauza restricţiilor, preoţii nu pot oficia slujba de Bobotează, cu participarea enoriaşilor.

Sfântul Sinod a cerut Guvernului elen să menţină măsurile aplicate de Crăciun, pe motiv că toate măsurile de prevenire a răspândire a COID-19 au fost respectate de cler în timpul sărbătorilor, notează sursa citată.

Preoţii greci au avut păreri diferite privind măsurile autorităţilor, de la susținere puternică la opoziție virulentă.

De altfel, patriarhul Bisericii Ortodoxe a Greciei, arhiepiscopul Ieronim, s-a infectat cu noul coronavirus. După ce s-a vindecat, înaltul prelat a susţinut public campania de de vaccinare desfăşurată de autoritățile elene.

Citeşte şi: Un preot îndeamnă enoriaşii să-şi vaccineze copiii: Nu mai credeţi în teoriile conspiraţiei

În schimb, un episcop conservator le-a spus credincioşilor, înainte de Crăciun, că vaccinurile conțin materiale recoltate de la fetuși avortați.

De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia i-a criticat pe cei care au susţinut că împărtăşania poate transmite noul coronavirus, în condiţiile în care episcopul mitropolit Ioannis de Lagadas, unul dintre apărătorii fervenți ai administrării împărtășaniei cu o singură linguriță, a decedat din cauza COVID-19.

În primăvara anului 2020, Guvernul de la Atena a ordonat închiderea tuturor lăcaşurilor de cult în timpul primului val al pandemiei de COVID-19.