ÎPS Pimen, infectat cu coronavirus, transportat de urgenţă la Bucureşti

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, va fi transportat la Institutul "Matei Balş". Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii în direct la România TV.

RomaniaTV.net
20 apr. 2020, 18:36
ÎPS Pimen, infectat cu coronavirus, transportat de urgenţă la Bucureşti

UPDATE: Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost confirmat ca infectat cu noul coronavirus şi este adus la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, cu un elicopter, informează Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE: „Acum se face analiza, este la UPU, se coroborează toate datele şi se va lua o decizie. Sunt semne clinice că ar fi vorba despre o infecţie cu COVID şi în această situaţie trebuie avut în vedere unde poate fi tratat mai bine. Are o vârstă venerabilă, peste 90 de ani. Nu este încă confirmat, simptomatologia pledează pentru infecţie COVID, am înţeles că a avut și niște contacte”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, infectat cu COVID-19, va fi transferat în cursul serii de luni, cu elicopterul, de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, la Institutul „Matei Balș” din București.

Surse medicale au afirmat că s-a luat această decizie deoarece ÎPS Pimen are o formă de boală medie, care poate evolua cu ușurință spre o formă severă, având în vedere vârsta de peste 90 de ani a arhiepiscopului. Cu același elicopter medical va fi transferat la „Matei Balș” și un alt pacient, tânăr, cu COVID-19, intubat, cu o formă foarte gravă de boală.

Coronavirus la Mânăstirea Dragormina din Suceava. Nouă măicuţe au COVID-19

IPS Pimen are simptome severe de pneumonie, iar celălalt pacient este intubat.

Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, el a devenit călugăr în 1951.

Şi-a efectuat studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a efectuat studii de specializare la Universitatea din Koln.

În 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

El a redeschis mai mult lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

IPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către preşedintele Emil Constantinescu.

IPS Pimen a iniţiat procedurile de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fondului forestier care aparţinuse înainte de cel de-al doilea război mondial Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi.