USR-istul Năsui vrea ÎNCHIDEREA Tarom în timp ce Lufthansa şi KLM sunt susţinute masiv de guvern! Familia sa a luat milioane de la stat

Deputatul USR Claudiu Năsui s-a lansat public într-un atac total nepotrivit care vizează ajutorul pe care statul l-a aprobat pentru salvarea companiei Tarom, a cărei activitate a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Reacţia parlamentarului este cu atât mai şocantă, cu cât majoritatea statelor au aprobat deja ajutoare masive propriilor companii aeriene, iar propria sa familie a făcut avere din afacerile cu statul.

29 aug. 2020, 09:24
USR-istul Năsui vrea ÎNCHIDEREA Tarom în timp ce Lufthansa şi KLM sunt susţinute masiv de guvern! Familia sa a luat milioane de la stat

Claudiu Năsui critică ajutorul guvernamental de 37 de milioane de euro, pe care îl cataloghează drept „încă un ajutor de stat merge către lungul șir de nepotisme și loc de plasat aparatul de partid”. Ironic, familia lui Claudiu Nasui a primit de-a lungul anilor şi ea „ajutoare de stat” sub forma unor zeci de licitaţii „discutabile” câştigate de firma Ageximco, a tatălui, unchiului şi vărului său.

Ajutorul aprobat de statul român pentru Tarom nu este cu nimic neobişnuit în contextul pandemiei, toate ţările ajutându-şi companiile aeriene în contextul pandemiei. De altfel, cele 37 de miliarde pălesc în comparaţie cu suma de 6 miliarde de dolari cu care guvernul german va ajuta Lufthansa (planul iniţial prevedea un ajutor de 9 miliarde, dar suma a fost redusă la cererea Comisiei Europene), sau cu cei 11 miliarde de dolari pe care guvernele francez şi olandez le injectează în gigantul Air France-KLM, care a pierdut 4,4 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an.

Citeşte şi Legătura dintre STS şi firma familiei USR-istului Năsui! Ageximco, zeci de contracte prin încredinţare directă! De ce vrea STS Motorola

Nu numai Europa a pus în aplicare planuri de ajutorare a companiilor aeriene. Spre exemplu, Singapore Airlines primeşte un sprijin guvernamental de 187 milioane euro. În SUA, companiile aeriene au solicitat nici mai mult nici mai puţin decât 25 de miliarde de dolari de la guvernul american, pentru a putea plăti salariile angajaţilor. De altfel, toate companiile aeriene au avut pierderi anul acesta, însă Claudiu Năsui, în mod absurd, ar prefera mai degrabă falimentul Tarom decât ajutor de la stat. „Statul pare să fie de neclintit când vine vorba de a pompa bani în această gaură neagră. Chiar în plină pandemie, statul a mai aprobat un ajutor de stat de 37 de milioane de euro pentru compania aceasta profund neprofitabilă„, scrie deputatul.

Sacul acesta fără fund de ajutoare din buzunarul contribuabililor trebuie luat de la îndemâna celor care conduc o companie de facto falimentară. Așa cum românii se chinuie în pofida barierelor active și pasive ale statului român pentru a-și clădi afaceri, mai ales de succes, aceleași standarde trebuie aplicate și companiilor precum Tarom, indiferent de cât de aproape îî sunt conducătorii de cei care decid la nivel politic„, mai scrie Claudiu Năsui.

Cine e de fapt milionarul Claudiu Nasui din familia de „securisti Ageximco”?!

Sacul fără fund a stat însă foarte bine în proprietatea familiei Năsui. Tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, iar numele său este legat de afacerea „Motorola”, prin care statul român a fost prejudiciat în anii ’90 cu peste şase milioane de dolari. În 1990, Dorel Năsui a revenit în România, ca reprezentant al companiei americane Motorola, alături de fratele său, Simion Ștefan Năsui. Cei doi vând, în două tranșe, Ministerului Apărării, condus de către Victor Atanasie Stănculescu, echipamentele Motorola la prețuri supraevaluate, producând un prejudiciu de 8.053.147 dolari, conform Caţavencii.

Mai mult, bagă în combinație și Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea, pe care o chelesc de valuta aflată în conturi. În același mod, achiziționează echipamente Motorola de la frații Năsui și Ministerul de Interne și SRI. Afacerea cu Armata a fraților Năsui devine dosar penal. Însă dosarul este tergiversat, iar în 2002 faptele se prescriu și toți inculpații scapă cu fața curată.

Citeşte şi Istoria secretă a dinastiei Năsui! Cum a ajuns tatăl USR-istului Năsui la o avere de 100 milioane Euro? Legătura cu „afacerea Motorola”

Una dintre firmele „preferate” de Serviciul de Telecomunicatii Speciale se pare ca este compania Ageximco, detinută de familia deputatului USR Claudiu Năsui. Unchiul, mătușa și vărul USR-istului sunt cu toți actionari sau directori în companie. În ultimii ani, Ageximco a câstigat prin achiziție directă peste 80 de contracte în perioada 2010 – 2020, ce au totalizat servicii și echipamente de aproximativ 376.000 de euro. Ca dovadă a relației strânse pe care STS o are cu Ageximco, ultima comandă a fost facută chiar în data de 31 martie 2020, în plină pandemie de coronavirus și în stare de urgență.

Familia deputatului Claudiu Nasui conduce firma care în ultimii ani a câștigat peste 600 de licitații cu diverse companii și autorități ale statului. Din datele publicate în SICAP, platforma publică de achiziții publice, se poate spune fără exagerare că firma Ageximco este abonată la contracte cu statul. Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex sunt doar o mică parte dintre instituțiile care au lucrat între 2011 și 2020 cu firma familiei parlamentarului Năsui. Până foarte recent, chiar și deputatul USR Claudiu Năsui era implicat în business-ul familie. Conform declarației de avere, parlamentarul este acționar în Muntenia Global Invest, o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani.