Isărescu face analiză de text pe discursul lui Băsescu

Discursul de miercuri al preşedintelui Băsescu a fost urmărit şi de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Guvernatorul a mărturisit acest lucru în timpul unei conferinţe care s-a ţinut la Banca Centrală şi care avea ca temă criza economică. De altfel, conferinţa, care se suprapunerea cu discursului şefului statului, a şi fost amânată până după ce preşedintele şi-a încheiat intervenţia.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 08:26
Isărescu face analiză de text pe discursul lui Băsescu

„Intervenţia” lui Traian Băsescu a captat într-atât de mult interesul la BNR încât oficialii au amânat, la cererea invitaţilor, o dezbatere care se suprapusese cu discursul preşedintelui. În tot timpul cât preşedintele şi-a ţinut cuvântarea, în sala unde conferinţa BNR urma să aibă loc, a fost preluată emisia TV care transmitea mesajele lui Traian Băsescu.

Cel care a deschis într-un final dezbaterea a fost Guvernatorul Mugur Isărescu. Care a mărtusisit că a urmărit şi el discursul preşedintelui Băsescu. Referitor la cuvântarea preşedintelui, guvernatorul a avut de făcut o remarcă: a foslosit foarte des termenul criză, iar acest cuvânt pare că a ajuns să însemne orice.

„Evit să folosesc prea des cuvântul criză, doar când n-ai ce face, te izbeşti de el. Iar astăzi l-am ascultat pe preşedinte, dacă e să faci o analiză pe text, criză cred că e cuvântul care apare cel mai des. Mai am un motiv să evit acest cuvânt: pentru că el a ajuns să însemne orice„, a remarcat Isărescu, citat de România TV.

Guvernatorul a şi exemplificat, cu uşoară ironie, cum de a ajuns el la concluzia că termenul criză se foloseşte aproape în orice context:

„A început cu criza financiară, cu prăbuşiri de bănci. Cum la noi nu s-au prăbuşit bănci, nu s-a pierdut nici rezerva -în 2008, 2009 cam aceasta era problema, nu recesiunea- rezerva nu numai că nu s-a prăbuşit şi nu s-a terminat, ea a crescut. Apoi a devenit criză faptul că se depreciază Leul. Dacă el s-a stabilizat, am constatat că este foarte în criză pentru că el este prea stabil şi ăsta nu e semn bun. Noi, la Banca Naţională am fost într-o adevărată criză când au venit exportatorii şi aproape că ne-au spart geamurile pentru că se apreciase Leul. Şi atunci te întrebi, aşa ca Moromete: când a fost criză, când s-a depreciat leul, sau când s-a apreciat? Sau când a fost prea stabil? Deci, constat, fără să fiu vreun scriitor, că acest cuvânt a căpătat conotaţii mai degrabă emoţionale, decât să-i spunem de teoria cunoaşterii”, a spus ironic Isărescu.