Isărescu: Georgescu este o garanţie privind politica bugetară

Numirea lui Florin Georgescu în funcţia de ministru al Finanţelor şi vicepremier reprezintă o garanţie că politicile bugetare nu vor duce la derpaje, dar BNR şi-a fundamentat decizia de a opri ciclul de reducere de dobândă pe un context electoral şi evoluţii mai largi, spune guvernatorul Isărescu.

RomaniaTV.net
02 mai 2012, 16:43
Isărescu: Georgescu este o garanţie privind politica bugetară

„Din punct de vedere al conlucrării cu Ministerul Finanţelor Publice şi în general cu politica economică a Guvernului, din punct de vedere al mixului de politici fiscale şi monetare este categoric un câştig. Avem de colaborat cu o persoană cu o vastă experienţă şi în domeniul financiar-fiscal, dar şi în domeniul bancar, ne cunoaştem, dânsul este un foarte bun profesionist şi a fost şi un foarte bun coleg”, a afirmat şeful băncii centrale.

Întrebat dacă, într-un fel, numirea lui Florin Georgescu reprezintă o garanţie că politicile fiscal bugetare nu vor duce la derapaje, Isărescu a afirmat: „Noi credem că da, noi credem că aşa este. Este o garanţie”.

Pe de altă parte, guvernatorul a punctat că pentru BNR plecarea prim-viceguvernatorului reprezintă un cost, mai ales că intervine într-un moment cu importante modificări legislative pe aria sistemului bancar şi al situaţiilor speciale din bănci, probleme gestionate până acum de Florin Georgescu.

„Pentru Banca Naţională este un cost, să nu zic o pierdere, pentru că dânsul va reveni la BNR, aceasta este decizia pe care aţi auzit-o aseară. A fost menţoinată de premierul desemnat, este vorba de o suspendare cu revenire pe acelaşi post când mandatul pe acest guvern special, folosesc cuvintele premierului desemnat, când mandatul se va termina (…) Este un cost pentru că dânsul acoperea o zonă nu numai de politică monetară, aici deciziile sunt în mare măsură colective, dar o zonă de strictă specialitate, acest cadru legislativ pentru situaţii bancare speciale, cadrul legal cu bănci punte, cu diverse operaţiuni posibile în momente dificile, nu pentru că ele s-ar întâmpla, ci pentru că trebuie să fim pregătiţi datorită restructurării sistemului bancar european. Tot acest cadru îl avea pe dânsul ca protagonist principal. Am discutat despre realocarea atribuţiilor către ceilalţi membri ai conducerii executive, nu putem spune că nu simţim o povară în plus. Sunt responsabilităţi mari, dificele”, a comentat Isărescu.