Israelul în carantină, după ce s-a ajuns la 6000 de cazuri pe zi. Anunţul preşedintelui: „Aţi avut încredere în noi şi v-am dezamăgit”

Guvernul israelian a impus o carantină de trei săptămâni, începând de vineri după-amiază, cu câteva ore înainte de Roş Haşana, anul nou evreiesc, informează AP. Prima carantină a fost impusă în Israel în perioada martie - aprilie.

RomaniaTV.net
18 sept. 2020, 06:57

Israelul s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o creştere accelerată a numărului de infectări, ajungând miercuri la 6.063 de cazuri noi, astfel că guvernul a trebuit să ia măsuri.

Cabinetul lui Benjamin Netanyahu a emis joi un set de reguli stricte. Cu puţine excepţii, începând de vineri după-amiază, oamenii nu se vor putea deplasa pe o rază mai mare de 500 de metri de casele lor, adunările de peste 10 persoane în interior vor fi interzise, iar şcolile, restaurantele, mall-urile, saloanele de înfrumuseţare şi hotelurile vor fi, în mare parte, închise.

Prim-ministrul a spus că această acţiune este esenţială, după ce spitalele „au ridicat steagul roşu”, în urma creşterii rapide a numărului de cazuri, scrie The Guardian. Populaţia a reclamat faptul că Netanyahu a repornit economia prea devreme după prima perioadă de carantină.

Într-un discurs susţinut miercuri seară, preşedintele ţării, Reuven Rivlin, a recunoscut că nu a fost făcut suficient la nivel de conducere. „Aţi avut încredere în noi şi v-am dezamăgit”, a spus el.

„În seara aceasta, aş vrea să vă spun că înţeleg sentimentele de confuzie şi nesiguranţă, anxietatea pe care mulţi o simt”, a continuat Rivlin, care s-a scuzat pentru că a încălcat regulile carantinei, în luna aprilie, când fiica lui l-a vizitat. „Singurătatea mea nu este mai dureroasă decât a voastră, care aţi fost atât de grijulii să urmaţi instrucţiunile”.

Joi noapte, mai multe sute de oameni au protestat în Tel Aviv faţă de noua decizie a Guvernului. În toate părţile ţării au apărut tensiuni şi între grupurile religioase. Comunităţile ultra-ortodoxe, care trăiesc de regulă în cartiere sărace, simt că au fost acuzate pe nedrept de răspândirea coronavirusului, care i-a afectat în mod disproporţionat.

„Nu vom izbuti prin acuzaţii toxice şi arătarea cu degetul. Ci doar împreună”, a mai spus preşedintele în discursul lui.

Citeşte şi: Austria înăspreşte restricţiile împotriva coronaviusului. În spaţiile închise sunt permise maxim zece persoane