Israelul testează un sistem de alertă prin SMS în cazul unui atac cu rachete al Iranului

Israelul va încheia joi testarea unui sistem de alertă prin SMS menit să avertizeze populaţia civilă în cazul unui atac cu rachetă, trimiţând mesaje pe telefoanele mobile ale localnicilor din Ierusalim şi alte oraşe, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei, relatează AFP.

RomaniaTV.net
16 aug. 2012, 15:57
Israelul testează un sistem de alertă prin SMS în cazul unui atac cu rachete al Iranului

Exerciţiul, care a durat cinci zile, a avut loc în contextul speculaţiilor în statul evreu pe tema unui eventual conflict cu Iranul, acuzat de Israel că intenţionează să se doteze cu arme nucleare.

În afară de Ierusalim, testul se va desfăşura joi la Arad, în deşertul Neguev, la Afula şi Hadera (nord), în Nazareth, potrivit armatei. Purtătoarea de cuvânt a precizat că testul nu vizează oraşul Nazareth, primul oraş arab din Israel. Mesajele trimise în limbile ebraică, arabă, engleză şi rusă, au ca scop pregătirea populaţiei pentru eventualele tiruri cu rachetă sau rachete dinspre Iran sau Hezbollah, care ar putea răspunde unui eventual atac israelian împotriva Iranului.

În Israel, 500 de profesori universitari şi militari în retragere au semnat o petiţie cerând piloţilor de vânătoare să refuze să procedeze la un atac unilateral: „Vă lansăm acest apel cu profundă îngrijorare şi nelinişte. Destinul nostru, viitorul nostru este în mâinile voastre”.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, 61 la sută dintre evreii israelieni se opun unui atac împotriva Iranului fără acordul Statelor Unite. Publicat de grupul de reflecţie independent Israel Democracy Institute (IDI), sondajul arată că 57 la sută dintre persoanele chestionate sunt convinse că evocând un astfel de atac, Israelul face presiuni asupra Statelor Unite în vederea unei acţiuni împotriva Iranului.

„Majoritatea evreilor israelieni (56 %) nu cred însă că Israelul va ataca Iranul într-un viitor apropiat fără cooperarea Statelor Unite”. Potrivit IDI, sondajul a fost realizat de institutul Dahaf la 7 şi 8 august, pe un eşantion de 516 persoane, cu o marjă de eroare de 4,5 la sută.