Istoria globuleţelor de Crăciun: Decoraţiunile din brad, inventate de un micuţ oraş german FOTO

Pentru mulţi dintre noi, una din cele mai frumoase momente legate de Crăciun este atunci când ne strângem în jurul bradului şi îl decorăm cu globuri, beteală şi alte ornamente. Pentru un micuţ oraş din Germania, globurile înseamnă mai mult decât atât, întrucât acolo s-au născut ele.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 08:20
Istoria globuleţelor de Crăciun: Decoraţiunile din brad, inventate de un micuţ oraş german FOTO

Orăşelul montan Lauscha din Germania este considerat drept locul de naştere al globurilor de Crăciun.

La sfârşitul celui de-al XVI-lea secol, statul german Thuringen a devenit cunoscut pentru obiectele realizate din sticlă. Lauscha, aflat într-o vale, avea materialele necesare pentru fabricarea sticlei: lemn, pentru alimentarea cuptoarelor, şi nisip.

În 1597, Christoph Muller şi Hans Greiner a deschis primele ateliere de sticlă, Glashutten.  Atelierele produceau pahare, farfurii, vaze, mărgele, iar în 1835 Ludwig Muller-Uri a inventat ochiul uman artificial din sticlă.

În 1847, Hans Greiner a început să producă ornamente din sticlă sub formă de fructe şi nuci. Partea interioară a ornamentului era argintie, datorită mercurului sau plumbului, iar apoi cu ajutorul azotatului de argint amestecat cu apă cu zahăr. Aceste ornamente de Crăciun au început să fie exportate şi în alte părţi ale Europei.

În 1880, afaceristul american F.W.Woolworth a descoperit atelierele din Lauscha în timpul unei vizite în Germania şi a făcut o mare avere prin importarea ornamentelor de sticlă în SUA.

În ziua de azi, încă mai există 20 de ateliere de sticlă în Lauscha, care produc în continuare globuri de Crăciun.

Globurile tradiţionale de sticlă

Globurile produse în Lauscha, în prezent

Vechile globuri din Lauscha

Atelier de globuri, în Lauscha

Orăşelul Lauscha