Jandarmeria Română rămâne fără şef în plin scandal privind violenţele de la protestul Diasporei. Reacţia Preşedinţiei

Jandarmeria Română rămâne fără șef după ce mandatul de interimar al lui Sebastian Cucoş expiră miercuri. Ministrul de Interne a anunţat că a trimis la Cotroceni documentele prin care cerea prelungirea mandatului lui Sebastian Cucoș la conducerea Jandarmeriei, dar că solicitarea nu a fost aprobată deocamdată. Ulterior şi Administraţia prezidenţială a confirmat primirea documentelor de la MAI, dar a anunţat că o decizie va fi luată după finalizarea anchetei privind acţiunea violentă a jandarmilor de la protestul Diasporei din data de 10 august, din Piaţa Victoriei, anunţă România TV. 

RomaniaTV.net
14 aug. 2018, 07:40
Jandarmeria Română rămâne fără şef în plin scandal privind violenţele de la protestul Diasporei. Reacţia Preşedinţiei

Administrația Prezidențială a precizat, marți, că problema numirii actualului interimar al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, ca șef plin al instituției ar putea fi discutată în CSAT doar după finalizarea anchetei care a fost declanșată după violențele de la protestul Disporei de vineri din Piaţa Victoriei. În condițiile în care interimatul acestuia expiră, Președinția transmite că nu are niciun fel de atribuții în acest sens, singura care decide cine asigură conducerea Jandarmeriei până la numirea unui inspector general fiind Carmen Dan, în calitatea ei de ministru al Afacerilor Interne.

„Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public privind avizarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială face următoarele precizări: La data de 1 august a.c., Ministerul Afacerilor Interne a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române. Documentația referitoare la propunerea de avizare a numirii ofițerului în funcția menționată se află în lucru la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit legii proprii de organizare și funcționare, adoptă hotărâri prin consens, în cadrul ședințelor semestriale ale acestuia sau în intervalul dintre ședințe, cu acordul individual al membrilor Consiliului. Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române.

În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente. În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, citat de hotnews.ro.

Sebastian Cucoş a fost împuternicit în data de 15 august 2017 la ca şef al Jandarmeriei Române după ce fost şef Marin Andreiana s-a pensionat. La 6 luni de la împuternicire, ministrul Carmen Dan l-a propus din nou pentru un nou mandat de interimar, astfel că Sebastian Cucoş se află la conducerea Jandarmeriei Române de un an. Sebastian Cucoş poate rămâne la conducerea Jandarmeriei Române doar dacă va susţine un concurs pentru ocuparea postului, potrivit România TV.

„Sebastian Cucoş e inspector general al Jandarmeriei. Şi azi poate să primească avizul de la Cotroceni, CSAT, noi am depus toate documentele în timp util. (…) N-am discutat cu domnul preşedinte pe acest subiect”, a declarat Carmen Dan. 

Procurorii militari, care fac cercetări cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei, au început de luni audierile, persoanele rănite în urma intervenţiei jandarmilor fiind chemate la sediul Parchetului Militar pentru a le oferi date anchetatorilor.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei. De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Procurorii militari au înregistrat, până în prezent, peste 60 de plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, care sunt acuzaţi ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul Diasporei, din 10 august, când peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pe de altă parte, Jandarmeria Română a precizat că 12 jandarmi au mers, marţi dimineaţă, la Institutul de Medicină Legală, pentru a cere eliberarea unui certificat medico-legal, după ce au fost răniţi la protestul din 10 august.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare.